Медия без
политическа реклама

Украйна свали още един руски изтребител Су-25

Добре свършена работа, похвали своята армия президентът Зеленски

04 Май 2024
Су-25 е дноместен щурмови изтребител с 2 двигателя
Су-25 е дноместен щурмови изтребител с 2 двигателя

Войници от 110-а механизирана бригада на Украйна свалиха руски изтребител Су-25 в Донецка област, съобщи президентът Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение.

"Добре свършена работа. Благодаря на всички наши войници на фронта, които изпълняват бойни задачи на бойните постове", заяви Зеленски.

Русия извършва интензивни атаки в много участъци на източния фронт, обхващащ голяма част от Донецка област, откакто през февруари превзе град Авдеевка. Москва премести фокуса си към Часив Яр, който потенциално отваря пътя за по-нататъшни настъпления в региона. 

А изтребителят Су-25 се използва за осигуряване на непосредствена въздушна поддръжка на руските войски на земята. Това е поредният самолет от този тип, свален от украинските сили, а според Генщаба на Украйна общите загуби на Русия във войната възлизат на около 348 самолета и 325 хеликоптера.

Зеленски добави в обръщението си, че за едно денонощие Русия е използвала осем ракети от различни типове и е хвърлила близо 70 управляеми авиационни бомби върху гранични селища и позиции на фронта. Президентът разказа и за свалени 13 дрона "Шахид", иранско производство.

Главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски и началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов са информирали Зеленски за "действията на конкретни части в конкретни райони" на фронта.

"В момента сме наясно с всички аспекти на ситуацията", каза президентът.

Руската армия опитва да напредне в секторите Лиман, Бахмут, Купянск, Новопавливка и Авдеевка в източната част на Украйна, съобщи Генералният щаб на ВСУ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

СУ-25, Володимир Зеленски

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?