Quantcast
Опозицията в София пак блокира завоя на метрото към ИКЕА | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Опозицията в София пак блокира завоя на метрото към ИКЕА

В Столична община са получени множество писма в подкрепа на проекта от фирми, които строят на Околовръстния път
9 371
 Илияна Кирилова
Искането на главния архитект Здравко Здравков да започне проектиране на завоя към ИКЕА не минава на трето поредно заседание на архитектурната комисия в СОС

Опозицията в една от комисиите в Столичния общински съвет - тази по устройство на територията, успя днес за пореден път да стопира плановете на управляващите коалиции ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", да гласуват решение главният архитект на столицата Здравко Здравков да започне проектирането на отклонение на първия лъч на метрото от Бизнеспарка към магазин "Декатлон" и с втора станция при ИКЕА. Въпросната комисия е единствената, която възпира плановете на управляващите в София за продължаването на първия метродиаметър към Витоша. Причината е, че единствено в нея изброените коалиции нямат числен превес над БСП, "Демократична България" и независимия общински съветник Борис Бонев. В резултат докладът на Здравков вече на трето заседание не успява да си проправи път за разглеждане и гласуване. Основните аргументи срещу него са, че очаквана инвестиция от около 150 млн. лв за метро към ИКЕА е неоправдана и че има много по-гъсто населени зони в София, в които все още няма метро и в които трябва да се мисли за такова, преди да се мисли за отклонение към Витоша. Предложенията са преди това да се обсъдят възможностите за прокарване на метро в квартали като Студентски град и "Малинова долина", за по-добра свързаност на ж.к. "Люлин" и т.н.   

В началото на днешното заседание по предложение на Бонев точката за разширението на метрото към ИКЕА бе изключена от дневния ред. Мотивът бе, че не е представен поисканият анализ какво би станало, ако тази част на София и на Витоша се обслужи с повече наземен транспорт, а не с метро. На миналото заседание по искане на опозицията бе гласувано такъв анализ да се изготви, но днес стана ясно, че той не е направен по начина, по който е бил поискан. Шефът на комисията Силвия Христова от ГЕРБ възрази, че транспортен анализ все пак има, макар и той да не е сравнителен за възможностите на наземния транспорт. Тя не посочи какъв точно анализ е налице, но се предлолага, че става дума за обслужване на трасето с метро. Христова обаче каза още, че иска да представи и други документи във връзка със завоя на метрото към ИКЕА, които междувременно са постъпили в комисията.

След като точката за метрото бе отложено, първоначално изглеждаше, че дебат по темата няма да има. Христова обаче я повдигна отново в раздел "Разни", след което последваха почти двучасови спорове и обвинения в лобизъм. Христова съобщи, че в подкрепа на разширението на трасето са получени писма от ръководството на "Кока Кола", чийто офиси са в бъдещата метрозона, от мениджмънта на "Резиденшъл парк", на бизнес център "Рич хил", "Матрикс тауър", от волейболен клуб "Левски" и от много други инвеститори в района.

"Това, че има писма за подкрепа от фирми-инвеститори в района, по никакъв начин не е аргумент. Аз ви гарантирам, че утре мога да отида на гара Биримирци и да получа 100 процента от подписите на жителите му в подкрепа на това да се прокара метро до тяхното населено място. Част от хората, които са ви пратили писмо, вече рекламират имотите си с това, че пред тях ще има метро. Мисля, че е очевидно какъв е интересът", отговори Борис Бонев.

Общински съветници от "Демократична България" обявиха в края на онлайн заседанието, че Силвия Христова не може да се справя със задълженията си като председател на комисията и ще искат смяната й. От БСП също заявиха, че ще поставят въпроса на утрешната сесия на СОС. Според действащия правилник за дейността на общинския съвет смяна на председател на комисия става само с решение на общинския съвет.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София спря временно ремонта със скандалните цени

27.11.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3929 14
Тежък смог затисна София, но зелен билет няма

27.11.2020

1405 26
ЦГМ иска общественият транспорт в София временно да е до 22 ч.

27.11.2020

259 1

Коментари

dembik

Долу Икеа!

Luckbox

Абе стига с тая ИКЕА вече - там има и ОГРОМЕН МОЛ с десетки ресторанти, стотици магазини, картинг писта, детски центрове, кино и какво ли още не, който ще е реалният печеливш от метрото, а не ИКЕА. Икеа изобщо няма да се облагодетелства - освен ако хората на започнат да пренасят легла, гардероби и вази с метрото. Аааа, момент, сетих се - щото ИКЕА са лоши чужденци, а мутрите, които държат магазини, ресторанти и всичко друго там са си наши, родни. 

Aaaa, замалко да забравя - точно до Мола започва да се строи River Park, огромен комплекс с къщи. А метро до комплекса ще е една много много сладка придобивка за инвеститорите, когато се опитват да си продадат ''стоката'' . Дали някъде другаде в София може да си едновременно в къща, в подножението на планината и същевременно да имаш метро?   Аз бих казал, че това би продала доста къщи и на доста добра цена. 

Ама да, льошите са ИКЕА.  

dembik

Да си беше направил труда да видиш чия собственост е молът, па после да плещиш? А?

Luckbox

Предполагам е чужда фирма? И кво? Молът отдава под наем площите вътре и реално там има всякакви фирми. Чужди и български. Основно български. Основно мутренски. Ама все тая де.  А за River park нещо? А за другите комплексчета до лифта? 


В крайна сметка няма значение каква националност са всички заинтересовани - това не променя факта, че молът и комплексите наоколо ще намажат най-много от метрото. Икеа - най-малко. Щото в Икеа не се ходи с метро. А се говори само за ''завоя на метрото до Икеа''. 
 

dembik

Не предполагай, а провери. После виж дали не е собственик и на икеата евентуално. Обсесията ти по чужди и наши не мога да коментирам, не съм в тая специалност.

Фалконети
снимка на Фалконети

в булгаристан икеата предлага  морално остарели боклуци  като цяло този магазин е з агастербайтери и социално слаби.. качество  на магазини за 1 левче.

Luckbox

Ти не разбираш ли какво искам да кажа - говори се за един магазин, който най-малко ще се облагодетелства от метрото. Същевременно там има стотици магазини, ресторанти, апартаменти и новостроящ се комплекс, които най-много ще намажат. Кое не вдяваш? 

 

dembik

Магазинът не може да се облагодетелства от каквото и да било, щото е магазин. Виж, собственикът му може. 

Luckbox

Ааа, ама ти от тия ли си - дето просто спорят заради спорта, пропускащи същината на това, което им се казва. Що не каза по-рано да не си губя времето. 

dembik

Прочети си началото на първия пост, наблегни на момента как ще се облагодетелства молът, а не икеата, после виж кой е собственик и на мола, и на икеата и пак ела да блестиш с интелект. Айде.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Е, когато и борецът за софийски правдини ББонев получи плика с писмото от икейци и рингмолци, ще бъде отблокирано незабавно.

аиг3

Геят Бонев се оказа с по-сериозно наличие на топки на квадратен сантиметър площ от цялото БСП в общинския съвет. Дори и от самата Корни. А явно доста пликове трябва да му пращат щото не само за метрото бърка в гербовото блато на спокойствието.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Не отричам - пък и нали всеки път за неговите славни Спасявания четем. Колкото повече се запиня, толкова по-дълги ще са им писмата. Разбира се, всяко нещо с мярка, че иначе току-виж и той бръкнал в лампичките на коледната елха🎄.

nebenebe

Що не карат направо към Солун. Трябва да се мисли за екологията.

Предводител нa ...

Бонев се пазари. Метро до айкия ще има. Новио Левски па нема да се състои.

Каспър

Мислете, га гласа си догодина давате.

Влез или се регистрирай за да коментираш