Quantcast

Медия без
политическа реклама

От октомври ще има само 120 лв. добавка към пенсиите

Преизчислението се отлага за Коледа, реши бюджетната комисия на трето гласуване на социалния бюджет

08 Септ. 2021ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС

Депутатите в крайна сметка решиха да разсрочат във времето гласуваните в предизборна истерия стъпки за увеличение на пенсиите. Днес в търсене на начин да се вместят в бюджета, народните представители решиха да оставят за Коледа част от мерките, за които вчера гласуваха да влязат едновременно от 1 октомври. Тази промяна трябваше да мине директно в пленарна зала, но след като "Демократична България" поиска време да се запознае с новия вариант, текстовете бяха върнати в бюджетна комисия.

В комисията 13 депутати подкрепиха предложения от председателя Любомир Каримански (ИТН) вариант от 1 октомври да има само добавки от 120 лв. към пенсиите и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 380 на 650 лв. Преизчислението на пенсиите и увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. бяха оставени за 25 декември 2021 г. За Коледа остава и увеличението на тавана на пенсиите от 1440 лв. на 1500 лв. Това трябва да бъде окончателно гласувано в пленарна зала утре сутринта.

На заседанието депутатите първо почнаха да спорят кой ще каже на пенсионерите, че от Нова година доходите им ще намалеят със 120 лв. (понеже добавки има само до края на годината). Имаше и народни представители, които питаха кумулативни или алтернативни са вчерашните решения, което само показва колко стихийно се гласуваше на вчерашното заседание - никъде в закона не е посочено, че едно решение замества друго, дори там, където се гласуваха взаимно изключващи се неща.

Всички парламентарни сили са в изключително конфузната ситуация да търсят начин да отменят част от решенията, които вече са поднесени на пенсионерите. В момента в приетия на второ четене закон има заложено и увеличение на пенсиите през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж (той се увеличава от 1.2 на 1.35), и добавки от 120 лв. за всички пенсионери до края на годината, и ударно увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лв., и увеличение на тавана от 1440 на 1500 лв.

 

Какво се случи по-рано

Приетото от бюджетната комисия предложение за разсрочване на вчерашните решения във времето дойде днес в пленарна зала от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. Преди това окончателното приемане на промените в бюджета на държавното обществено осигуряване беше няколко пъти отлагано, за да се довършат консултациите и изчисленията на министерството на финансите.

Новият вариант отново постави в шах част от депутатите. Така буквално минути след като започна, заседанието отново бе прекъснато за 15-минутна почивка по искане на "Демократична България", за да се запознаят депутатите с новите текстове. След почти едночасова почивка, Каримански предложи да се проведе извънредно заседание на комисията и пенсионният бюджет да се върне в пленарна зала утре. Това разгневи БСП и ГЕРБ, които настояха дебатът да продължи сега. ДПС обаче също се обяви за заседание на комисията и това мнение надделя.

В кратката разправия по тези процедурни въпроси ГЕРБ успя да впрегне опорките от брифинга на Борисов и насочи всичките си атаки към президента Радев. "Говорите тук за годеж, но вие вече си изконсумирахте брака", нападна партиите на протеста Тома Биков, след като вчера нямаше нищо против, когато Йордан Цонев каза от трибуната, че "ще се сгодим партиите на статуквото и въобще не ни пука".

На този етап ДПС се очертава като големият победител в тази ситуация - предложението на Каримански се покрива най-много с тяхното искане. Неговите депутати вчера призоваваха колегите си в зала сами да се откажат от преизчислението, за да мине тяхната идея да има само добавки. След като това не стана, ДПС внесе предложение преизчислението да се отложи за догодина, но вчера в зала това не мина.

"От вчера вече излъгахме няколко пъти българските пенсионери", заяви Георги Свиленски от БСП, който призова залата да не отлага решението.

 

Социалният министър

Така приети, предложенията правят бюджета неизпълним и ще трябва да се тегли евентуално нов заем, коментира тази сутрин пред Нова телевизия социалният министър Гълъб Донев. Той дипломатично определи случилото се вчера в парламента така: "Беше една задъхана битка и надпревара в Народното събрание за това кой повече да даде".

 

Как се стигна до пълната бъркотия с пенсиите:

В инфарктно 9-часово заседание депутатите приеха възможно най-скъпия вариант за увеличение на пенсиите в откровено предизборен ден в пленарната зала. Към предложенията на служебния кабинет за преизчисление на пенсиите тройна коалиция на ГЕРБ, БСП и ДПС прокара и 120 лв.

 

Още по темата