Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите гласуваха и 120 лв. добавка, и увеличение на пенсиите

Заедно с това минималната пенсия става 370 лв. от 1 октомври, а втората година на майчинството - 650 лв.

07 Септ. 2021ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Резултатите от прегласуването на предложението на ДПС, което отвори вратата за 120 лв. добавка към пенсиите до края на годината.

В инфарктно 9-часово заседание депутатите приеха възможно най-скъпия вариант за увеличение на пенсиите в откровено предизборен ден в пленарната зала. Към предложенията на служебния кабинет за преизчисление на пенсиите тройна коалиция на ГЕРБ, БСП и ДПС прокара и 120 лв. добавки до края на годината. Гласуването обърка намеренията на служебния кабинет и подкрепяната от президента Румен Радев актуализация, макар че утре предстои да се гласува ключовият параграф кога влизат в сила приетите днес промените - този последен текст бе отложен по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН).

Според приетите на второ четене текстове:

- пенсиите ще бъдат преизчислени от 1 октомври с по-висок коефициент за всяка година действителен стаж, като той се увеличава от 1.2 на 1.35 (с гласовете на партиите на промяната и БСП и както предлагаше служебното правителство);

- минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. от същата дата (с гласовете на всички без ГЕРБ, като това е корекция на предложението на служебното правителство от ИТН, което завиши планираното увеличение от 340 на 370 лв.);

- максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв. (с гласовете на ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП и по предложение на служебния кабинет, като бе отхвърлено предложението на ГЕРБ за отпадане на тавана);

- за последните три месеца на годината всеки пенсионер ще получи по 120 лв. месечна антикризисна добавка (с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, като предложението е на ДПС);

- обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 на 650 лв., също от 1 октомври (с гласовете на всички партии, като еднакви предложения имаха БСП и ИБГНИ).

 

Така на практика хората на минимална пенсия, които сега получават 300 лв. плюс 50 лв. добавка, от другия месец би следвало да получават по 490 лв. (370 лв. минимална пенсия плюс 120 лв. добавка) - увеличение на доходите на най-бедните пенсионери, каквото досега не е имало у нас. За сравнение към 1 юли с последното осъвременяване средната пенсия достигна 482.35 лв.

Взетите днес решения надхвърлят всичко, правено по отношение на пенсиите в последните 12 години и засега не е ясно нито откъде ще дойдат парите за обезпечаването им, нито какво ще стане с тези невероятни придобивки след Нова година.

Всичко това стана възможно благодарение на решението на БСП да гласува отчаяно всички текстове, предлагащи каквото и да е увеличение на парите на възрастните хора. Така още на първия параграф на законопроекта, който определя приходите и трансферите в пленарната зала неочаквано се появи коалиция на ГЕРБ, ДПС и БСП. Тази тройна коалиция на практика саботира актуализацията, налагана от служебното правителство и президента Румен Радев, като гласува едновременно две взаимно изключващи се предложения - на ДПС и на ГЕРБ. Накрая с гласовете на партиите на промяната бе прието и предложението, което съответства на разчетите на служебното правителство за преизчисление на пенсиите. Тази бъркотия трябва да бъде оправяна допълнително утре.

Новото мнозинство шокира финансовия министър Асен Василев, който с растяща тревожност следеше какво се случва в пленарна зала. Изненадата с първия параграф свари неподготвени и останалите партии, които смятаха, че са си осигурили гласове за актуализацията с договорка да се приеме предложението на ИТН за по-голямо увеличение на минималната пенсия. Заседанието дори бе прекъснато да се изяснява обстановката, но следващите гласувания доказаха, че не става дума нито за грешка, нито за случайност. ГЕРБ и ДПС с удоволствие обясниха на противниковата половина, че да се гласува актуализация при такова нестабилно мнозинство е било самоубийствен акт.

В стремежа си да не заемат непопулярна позиция преди изборите, партиите гласуваха без особена логика редица текстове. Така например Мая Манолова успя да спечели гласове за увеличение на втората година на майчинството, не без драма с БСП по въпроса кой е първоизточник на предложението. Когато обаче същият текст трябваше да се гласува вече като промяна в Кодекса за социално осигуряване, залата два пъти го отхвърли, дори когато Манолова стана да обясни, че става дума за едно и също нещо. На няколко пъти ДПС и БСП чистосърдечно си признаваха, че няма да гласуват нищо, което би поставило под съмнение подкрепата им за увеличение на доходите на възрастните.

Когато гласуването навлезе в най-ключовата фаза - за преизчисляването на пенсиите, тройната коалиция се разпадна и така нито ГЕРБ, нито ДПС, нито БСП успяха да прокарат решенията си. Като не успя със своето, левицата подкрепи последователно всички останали предложения и така в крайна сметка осигури гласове на партиите на промяната да прокарат предложението на служебното правителство.

"Давате ни три взаимноизключващи се инструкции. Те все още се вместват в 2-та млрд., които ние като вълшебници намерихме. Само че трябва да ни кажете от кои други пера да ги извадим, за да осигурим допълнителните средства", опита се да вразуми депутатите още в началото финансовият министър Асен Василев, но само бе засипан с поучения и откровени обиди от "старите бюджетари". И трите партии в прав текст казаха, че не ги интересува как ще ги пакетират преди изборите.

Въпреки че заседанието продължи до късно тази вечер, то бе прекъснато преди гласуването на ключовия последен параграф, който указва кога законът ще влезе в сила. Очаква се този параграф да бъде гласуван утре. Утре, според Йордан Цонев, трябва да бъде направено и трето гласуване на първия параграф, който сега съдържа противоречащи си текстове. В този параграф трябва да се изясни с колко трябва да бъде завишена приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, за да покрие приемането на всички алтернативни предложения за пенсиите.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

В началото на дебата нищо не подсказваше, че в него ще има изненади - разискванията бяха открити в обичайните разправии кой е по-виновен за мизерното състояние на българските пенсионери. Тройната коалиция обаче се прояви още на първия параграф за приходите и трансферите. След като очаквано отхвърлиха предложението на Мая Манолова и колегите й от ИБГНИ, депутатите преминаха към гласуване на предложението на ДПС. Очакваше се то също да бъде отхвърлено, тъй като при гласуването в бюджетна комисия стана ясно, че има договорка да се приеме предложението на служебното правителство, но с по-голямо увеличение на минималната пенсия - 370 лв. вместо заложените 340 лв. При първото гласуване на предложените от ДПС корекции се получи точно така, но разликата в гласувалите за и против беше само няколко гласа. Хасан Адемов поиска прегласуване и тогава ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да надделеят, като осигуриха 104 гласа за предложението.

Предложението на Корнелия Нинова и депутатите от БСП очаквано бе отхвърлено. След това обаче същата тройна коалиция гласува и за предложението на ГЕРБ, което предвижда още по-големи разходи от тези на ДПС, с което окончателно стана ясно, че в залата има ново мнозинство.

 

"Това е взривяване на бюджета!"

"Опитвате се да взривите бюджета!", възмути се Мария Капон и поиска прекратяване на заседанието, за да "влезе бюджетната комисия" и да оправи бъркотията. ГЕРБ и ДПС обаче агресивно парираха тези искания. "Няма взривяване на бюджета, нищо драматично не се случва, правим съвсем разумни предложения", обяви Йордан Цонев.

"Ако си измисляме приходи, които да харчим, това е равносилно на взривяване на бюджета", включи се в дебата финансовият министър. Той призова експертите на тези партии да бъдат послушани. "Точно така, г-н министър, експертите ще се произнесат, не културистът", отвърна му Йордан Цонев. Той определи за грешка цялото планиране на приходите в актуализацията и покани министъра да му обясни "експертно и с чувство за отговорност" къде е грешката, като го обвини, че е гледал тавана, докато е пишел сметките.

"Това е един от малкото парламенти в света, а може би и на други планети, в които опозицията е с повече депутати от управляващото мнозинство", подигра се на колегите си Хамид Хамид от ДПС. "Държите се по един начин там, където експертно се решават въпросите - в комисия, а тук започвате с популистките предложения", върна им Любомир Каримански. "Г-н Каримански, добре дошъл в българския парламент", репликира го Хасан Адемов.

 

"БСП кумува на годежа на ГЕРБ и ДПС"

"Вие какво очаквахте? Да не си подкрепим предложенията?", ехидно обясни на изненаданите депутати от другата страна на залата Александър Ненков от ГЕРБ. "Да, ще се сгодим партиите на статуквото, въобще не ни пука, че се радвате", заяви им Цонев в друг коментар.

"Не се притесняваме с кого ще ни пакетирате, защото като се върнем при нашите избиратели, ние трябва да дадем ясен отговор какво трябва ще направим за техните доходи", обясни Явор Божанков (БСП), който каза, че като не е прието тяхно предложение,  отиват към следващото най-добро. "Сега разбрахте ли защо БСП са кумовете на този годеж между ГЕРБ и ДПС", възмути се Любомир Каримански от ИТН, тъй като БСП беше на другата страна в бюджетната комисия и създаде измамно спокойствие, че служебният проект има достатъчно гласове да мине.

"Уважаеми пенсионери, вие най-вероятно ще получите 120 лв., но за сметка на това вашите деца и вашите внуци ще трябва да плащат дълга, който ще бъде увеличен на България чрез дефицита. И децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът", коментира Каримански, насред възгласи от залата.

 

"Стана страхотна бъркотия"

"Стана страхотна бъркотия. Вие искате да направите минималната пенсия на 490 лв.! Какво ще правим с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино", обобщи Мика Зайкова, след като се видя, че БСП подкрепя наред. "И 1000 лв. да поискате да стане, ние ще подкрепим", отвърна кратко и ясно Георги Гьоков (БСП).

"Поставяте ни в безизходица. Няма парламентарна група, която да не подкрепи увеличение на минималната пенсия", заяви и Хасан Адемов (ДПС). "Кажете си, че искате минималната пенсия да остане 300 лв.", призова го Мика Зайкова от ИТН, от които идва предложението за увеличение. "Защо не помислихте, като гласувахте преди 40 минути за 120 лв. добавка", попита колегите си от ДПС и Георги Попов от ИТН. Адемов обаче продължи да заобикаля директното признание, че не искат увеличение на минималната пенсия. БСП и ДПС настояваха вносителите на другите предложения да ги оттеглят, за да ги спасят от срама да не подкрепят увеличение. Това, разбира се, не стана.


ЗА МАЙКИТЕ

След като изпързаля партиите на протеста с преизчислението на пенсиите, БСП горещо призова залата да подкрепят искането за 650 лв. майчинство през втората година на детето, което споделят с ИБГНИ. "Вие така оплескахте бюджета, че може да стигнем дотам да няма пари за майките", не пропусна да нахока левите Димитър Делчев (ИБГНИ).

Още по темата