Медия без
политическа реклама

Ограничават се камионите по "Хемус" за Нова година

29 Дек. 2023
БГНЕС

Реорганизация на движението по пътищата в страната се въвежда в последния работен ден на 2023 г. По традиция най-натоварен в предпразничните часове се очаква да бъде трафикът по магистралите, поради което от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха най-важните промени и ограничения.

От 12:00 до 20:00 ч. в петък (29 декември) и от 8:00 до 14:00 ч. в събота (30 декември) се спира преминаването на камиони над 12 тона в посока Варна по магистрала "Хемус" между 30-ия до 47-ия километър. Ограничението е и заради ремонтните дейности в тунелите "Топли дол" и "Правешки хановe", напомнят от АПИ.

Осигурен е обходен маршрут. Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват от пътна връзка "Витинска река" (при 30-и км) по път I-1 София-Ботевград и път II-17 до пътен възел "Ботевград" (при 47-и км), откъдето ще продължават пътуването си по магистралата.

В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението и при необходимост е възможно преминаването на МПС над 12 тона да се ограничи и в участъка от п. в. "Правец" (при 52-ри км) до п. в. "Осиковска Лакавица" (при 60-и км). Обходният маршрут ще е по път I-3.

Заради очакваното интензивно движение в понеделник (1 януари) от 11:00 до 20:00 ч. ще бъде ограничено движението за всички превозни средства, пътуващи от София към Варна по участъци от АМ "Хемус" - в района на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове". Целта е в последния почивен ден за пътуващите в посока към столицата да бъдат осигурени по две ленти в тунелите.

Шофьорите, тръгнали от столицата към Ботевград и Варна, ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут - от пътна връзка "Витинска река" по път I-1 и път II-17, а при п. в. "Ботевград" ще продължават по магистралата. При п. в. "Правец" движението ще се пренасочва по път I-3 и при п. в. "Осиковска Лакавица" ще продължава по "Хемус".

В първия ден на 2024 г. се очаква и да е най-засилен трафикът към големите градове, тъй като много хора са слели почивните дни около Коледа и Нова година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата