Медия без
политическа реклама

Очертават се и отделни кметски кандидатури на ДБ и ПП

Манол Пейков сам се отказа от надпреварата в Пловдив, твърди Кирил Петков

11 Септ. 2023Обновена
Илиана Димитрова
Константин Бачийски

Както можеше да се очаква, решението на ПП - ДБ за единни кметски кандидатури в страната е на път да се провали. Общините, интересите, характерите на отделните личности са твърде много, за да се случи. А и историята дава прекалено много примери за формално или неформално бойкотиране на взетите на национално ниво решения.

Към момента най-интересно е в Бургас, където се очертава да бъдат издигнати двама депутати. Едната кандидатура е на близкия до Кирил Петков Константин Бачийски, който чрез партията си "Средна европейска класа" е бивш мандатоносител на ПП. Другата - на члена на "Да, България" Димитър Найденов. Подготвя се негова независима кандидатура. Ако има втори тур и някой от тях се яви, ще получи съответно подкрепата на колегата си. В ДБ са недоволни, че Бачийски е бил наложен без съгласувателни процедури в коалицията. И не считат издигането на Найденов за коалиционно нарушение. Така в Бургас най-официално се очертават две кандидатури.

В Пазарджик ще е неофициално. Там областният председател на „Да България“ Николай Янев обяви през уикенда, че напуска. Оповестените причини - разминаване с принципите, които партията и ДБ са поели към избирателите, а и труден диалог с ПП. Реално обаче Янев от месеци бе поел по друг политически път, свързан с местната организация "Развитие за Пазарджик". Той е едно от лицата й. И на стената си кани днес хората да се присъединят към представянето на бизнесмена Ангел Василев като кандидат на "Развитие за Пазарджик". ПП, а вероятно и официално коалицията ПП - ДБ, ще застанат зад депутата Петър Куленски. Но е ясно, че сподвижници на Янев ще го последват, формирайки разнобой.

Днес падна дилемата за Варна. Бившият областен управител Благомир Коцев (ПП) съобщи пред журналисти, че все още не се знае кой ще е кандидат. Но малко по-късно Стела Николова (ДБ) обяви, че тя няма да бъде издигната от коалицията. Между двамата течеше свиреп спор. Николова няма намерение да играе самостоятелно:

 

Очаква се обаче кандидатурата на Коцев да бъде посрещната на нож от актива на ДБ, подобно в Пловдив заради Манол Пейков. Коцев преди да стане областен управител бе известен най-вече с това, че в качеството на собственик на комплекс "Хоризонт" в Морската градина бе най-активен радетел за автомобилите в парка - а Николова, нейни сподвижници и въобще "Да, България" се бореха за обратното. 

И в Русе има спор. Но той е почти решен в полза на близката до Николай Събев бивша депутатка Рена Стефанова (ПП), вместо настоящия народен представител Иван Белчев (ДБ). Малко по-късно Кирил Петков потвърди пред bTV за Коцев и Стефанова. Добави, че Искрен Арабаджиев ще е  кандидадът в Ловеч, Методи Байкушев в Благоевград, а арх. Йордан Терзийски във Велико Търново. 

Официално всички кандидатури ще бъдат оповестени до края на седмицата.

 

ПЕЙКОВ САМ СЕ ОТКАЗАЛ

Петков изказа и интересна версия за Пловдив. Манол Пейков сам се отказал от кметската надпревара - седнал и го уточнили с издигнатия Ивайло Старибратов - единият да помага от София като депутат, другият на място като кмет; партийните лидери не им повлияли. По същество Петков не коментира разминаванията в Бургас, каза само, че Константин Бачийски имал ключова роля по сагата "Капитан Андреево" без да се хвали. Листите пък били подредени по равно с ДБ.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?