Медия без
политическа реклама

Обвиненият за шпионаж Николай Малинов се оказа отново в Москва

Лидерът на движение "Русофили" вече е без мярка за неотклонение

31 Март 2021
Николай Малинов и Андрей Климов
er.ru
Николай Малинов и Андрей Климов

Председателят на движение "Русофили" и лидер на политическа партия "Възраждане за отечеството" Николай Малинов вече свободно може да пътува извън страната. Причината за това е, че законовият 18-месечен срок, в който прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт в съда, е изтекъл, което автоматично сваля мярката за неотклонение на обвиняемия. От 10 март Малинов е без наложена парична гаранция и без забрана да напуска България, обясни пред "Сега" неговият адвокат Димитър Вълчев.

Към момента лидерът на "Русофили" се намира в Москва, където се срещна със зам.-председателя на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Климов. Двамата подписаха пътна карта за взаимодействие в близко бъдеще, която да подготви споразумение за дългосрочно партньорство.

Последното пътуване на Малинов до Русия предизвика скандал, тъй като се случи, след като му беше повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Кремъл. В руската столица българинът получи медал лично от президента Владимир Путин. Съдия Антон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция. Доказателства в тази посока обаче не са огласявани публично до момента. Висшият съдебен съвет веднага взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов, но все още не е известно какво е събрано по случая.

Самото шпионско дело е доникъде. През септември 2019 г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение -  справка, отнасяща се до оръжейната фирма "Дунарит", която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали. Накрая стана ясно, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка - Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. Единият е бивш началник в руското разузнаване, другият - руски милиардер.

За повечето българи името на родения на 19 април 1960 г. съдия Андон Георгиев Миталов е абсолютно неизвестно. В медиите няма дори негова снимка.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата