Медия без
политическа реклама

Общината се загрижи за дърветата в двора на "Синия лъв"

Проектът за нова 6-етажна сграда е спрян с искане инвеститорът да спаси поне част от тях

30 Яну. 2023
Инвеститорът трябва да предложи план за спасяването на максимален брой дървета, съобщи шефът на СОС Георги Георгиев (вляво).

След като около проекта за строеж на нова шестетажна офис сграда в двора на ресторант „Синия лъв“ до Народния театър в София избухна скандал, Столична община реагира. Шефът на общинския съвет Георги Георгиев съобщи, че е поискал от главния архитект на София Здравко Здравков да не разглежда документите за строеж, преди собственикът на имота да представи план "за запазване на максимално много дървета в парцела". Както „Сега“ писа, преди дни комисия в СОС гласува инвестиционното предложение на фирма, в което се предвижда да се отсекат всичките 25 дървета в имота.

Проектът за план на терена до Синия лъв няма да се разглежда, докато инвеститорът не представи ново изследване с максимално запазване на дърветата“, съобщи Георгиев във  Фейсбук. Той съобщи, че от 2017 г. досега проектът за подробен устройствен план на терена на ул. „Иван Вазов“ е връщан три пъти с указания за промени от Направление „Архитектура и градоустройство“, което се управлява от Здравко Здравков. Поисках от главния архитект да отложи разглеждането на проекта за ПУП от Специализирания експертен съвет, докато инвеститорът не представи в комисията по екология ново изследване. Припомням, че през юли 2021 г. Министерство на културата е съгласувало проекта за имота, който включва строителство на шестетажна сграда. След направени промени в проекта през декември 2022 г. кметът на район „Средец“ г-н Трайчо Трайков също изпраща писмо до направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, в което заявява, че не възразява срещу приемането на проект за ПУП“, съобщи още Георгиев.

Известните от вече доста години намерения за застрояването на двора на ресторант "Синия лъв" в центъра на София, на метри от Народния театър, изглежда започват да се реализират с унищожаването на 25 дървета.

Както "Сега" нееднократно писа, плановете са в градината на ресторант "Синия лъв" да се построи офис сграда на шест етажа. Под бъдещото здание ще се изгради и подземен паркинг на 3-етажа. Градината е с площ от 1,55 дка. До 2005 г. теренът е държавен, след което той е продаден от областния управител. В момента земята е притежание на фирма "А-Трейд 3000", принадлежаща на бизнесмените Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания "Титан".

От район "Средец" пък планират съществуващата ниска сграда на ресторанта, която е общинска собственост и е паметник на културата, да се преустрои в общинска детска градина. Затова обаче трябва разрешение от "А-Трейд 3000", която държи земята и под тази сграда. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?