Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скандален строеж до Народния театър почва с отсичането на 25 дървета

Столичният общински съвет задвижи проекта за шестетажна сграда в двора на ресторант "Синия лъв"

28 Яну. 2023ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Градината на ресторант "Синия лъв".

Известните от вече доста години намерения за застрояването на двора на ресторант "Синия лъв" в центъра на София, на метри от Народния театър, изглежда започват да се реализират с унищожаването на 25 дървета. На заседанието си тази седмица комисията по околната среда в Столичния общински съвет одобри предложението за премахването им, внесено от Направление "Архитектура и градоустройство" на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Дърветата са на възраст от 15 до 30 години и преобладаващо са здрави, съобщиха вносителите. Става дума за смърчове, ели, явори, ясен, липи, акация, бреза и две плодни дръвчета.

В хода на дискусията се разбра, че собственикът на имота и представителите на Столична община изобщо не са обсъждали дали поне част от дърветата не могат да останат на местата си, а инвестиционният проект да се изработи така, че да ги запази. "Не е коментирано в отдела", съобщи началникът на "Благоустройствени дейности" към НАГ арх. Елица Мирчева. "И с нас не е воден такъв разговор", допълни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. "От предоставената информация не мога да се ориентирам защо се налага премахването на всички дървета", призна шефът на комисията Лорита Радева от ГЕРБ.

По предложение на съпартиеца й арх. Ивайло Петков в решението бе записано, че с инвестиционния проект трябва да се опита да се запази част от растителността. Районният кмет Трайков пък предложи собственикът на терена да бъде задължен да засади някои от новите дървета в съседния имот, който също е негово притежание. Радева обаче възрази, че изпълнението на това решение може да е проблем и наложи в решението да се укаже само, че компенсаторното залесяване следва да е в близост до бъдещия строеж. Подобни указания бяха гласувани и при предишното разглеждане на проекта за строителство в терена, като и тогава не стана ясно къде то ще може да се реализира. В крайна сметка решението за отсичането на 25-те дървета бе гласувана в комисията по екология без нито един "против" и "въздържал се".

Както "Сега" нееднократно писа, плановете са в градината на ресторант "Синия лъв" да се построи 6-етажна офис сграда. Предвижда се още под бъдещото здание да се изгради и подземен паркинг на 3-етажа. Градината е с площ от 1,55 дка. До 2005 г. теренът е държавен, след което той е продаден от областния управител. В момента земята е притежание на фирма "А-Трейд 3000", принадлежаща на бизнесмените Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания "Титан".

От район "Средец" пък планират съществуващата ниска сграда на ресторанта, която е общинска собственост и е паметник на културата, да се преустрои в общинска детска градина. Затова обаче трябва разрешение от "А-Трейд 3000", която държи земята и под тази сграда. Преди време кметът на района Трайчо Трайков оповести, че има принципното съгласие на споменатите бизнесмени за промяната на предназначението на ниската сграда.

В градината на столичния ресторант „Синия лъв“, намиращ се зад Народния театър, ще бъде построена 6-етажна офис сграда, съобщи „Дневник“. Проектът предвижда още под бъдещото здание да се построи и подземен паркинг на 3-етажа.

 

Още по темата