Медия без
политическа реклама

Общината пак се ослушва за зелен билет

За утре прогнозата е за висока степен на замърсяване в два района, но столичната управа отпусна само безплатни буферни паркинги

09 Яну. 2020
Тази прогноза дори според неработещата общинска програма означава въвеждане на зелен билет за утрешния ден.
Тази прогноза дори според неработещата общинска програма означава въвеждане на зелен билет за утрешния ден.

Прогнозата за утрешния ден обещава висока степен на замърсяване в два столични квартала - "Павлово" и "Хиподрума". Това означава въвеждане на зелен билет, но както обикновено Столичната община до последно избягва мярката. Вместо това на гражданите се предлагат само безплатни буферни паркинги към метрото, които са с ограничен брой места.

В момента зелен билет може да се въведе при 4-кратно превишаване на нормите на ФПЧ10 (200 мкг/м3 вместо 50 мкг/м3)  на две от шестте измервателни станции на Изпълнителната агенция по околната среда на база на 24-часови осреднени данни или прогноза за ден със силно замърсяване.

Миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова заговори общо за промяна на регламента, но очевидно смята да изчака този зимен сезон да се изниже без допълнителни мерки. "Механизмът за въвеждането на зеления билет е изключително нов механизъм, който беше създаден по наша инициатива с участието на експерти от сферата на екологията и финансите. Един въпрос винаги има и финансово отражение. Когато този механизъм започна да действа, се видя, че е доста тромав и по мое настояване той беше променен (през лятото м.г. СОС реши зелен билет да се въвежда не след 2, а след 1 ден с прогноза за поне 4-кратно превишение на ФПЧ10). Още тогава обявих, че този механизъм търпи промяна. Със сигурност той не е съвършен и има нужда от промяна. Че трябва да е по-гъвкъв, със сигурност трябва да е такъв. Предложения чувам всякакви и съм готова да инициирам промени, но трябва да се мисли внимателно. Затова отново ще инициирам работна група, която ще обсъди промени в механизма за въвеждането на билета. Хората трябва да знаят, че той струва пари на София и че всички ние плащаме за него", заяви Фандъкова в първите дни на януари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?