Медия без
политическа реклама

Общината и "Спаси София" спорят за пуска на трамвай №5

По трасето е положена малка част от необходимите релси, предупреди гражданската организация

Столична община обещава трамвай №5 да тръгне до "Бъкстон" най-късно през май. Срокът за приключването на ремонта до Княжево е към края на 2023 г.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Столична община обещава трамвай №5 да тръгне до "Бъкстон" най-късно през май. Срокът за приключването на ремонта до Княжево е към края на 2023 г.

Ремонтът на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до Княжево върви без допълнително забавяне и сроковете за пуск на двата основни етапа от мащабната реконструкция ще бъдат спазени, твърди Столична община. Виделите какво ли не жители на София обаче посрещат със сериозна доза съмнения думите на администрацията.

Зам.-кметът на София по общественото строителство инж. Ангел Джоргов съобщи за „Сега“, че участъкът от Съдебната палата до трамвайното ухо в ж.к. „Бъкстон“ ще бъде отворен за движение на трамваите „през пролетта, най-късно през май“. След това работата ще продължи към последната спирка на „петицата“ в Княжево. Джоргов потвърди информацията от миналото лято, че на обекта е натрупано забавяне в строителството, като го изчисли на „месец и половина“ и го обясни с „дъждовете през лятото“. Той обаче повтори становището си, че изоставането ще бъде наваксано и че няма да се стигне до промяна на крайния срок за цялостното предаване на обекта, който е през 2023 г.

От питане на общинския съветник от БСП Калоян Паргов до кмета Йорданка Фандъкова преди дни стана ясно, че на почти готов участък от трасето по бул. "Цар Борис III" е правен "ремонт на ремонта" заради положен "неподходящ материал". Работата между спирките "Иван Гешов", "Лагера" и "Хиподрума" е спряна и изградените основи на стоманобетонния релсов път са премахнати. В този участък първо е положено покритие от геотекстил, а отгоре са изсипани стотици тонове баластра. Тя е трамбована и валирана с валяци няколко пъти, но едва тогава строителният надзор установява, че не е трябвало да се положи точно този геотекстил. Според инж. Джоргов става дума за участък с дължина под 100 метра, разходите по който са 18 900 лв. и са изцяло за сметка на строителя. Според него грешката няма да доведе до забавяне на строителството. 

Съгласно договора на Столична община с изпълнителя – фирмата ВДХ АД, срокът за приключване на част Б от ремонта на трасето– от Съдебната палата до площад „Руски паметник“, е 320 калентарни дни, считано от датата на откриването на строителната площадка. Реконструкцията започна на 10 април м.г., което означава, че до края на февруари работата в посочения участък трябва да свърши. Това е и срокът, в който Столична община трябва да вдигне огражденията на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Македония“, където движението на автомобилите и пешеходците все още е затруднено. Според Джоргов този срок ще бъде спазен, като в момента текат последните довършителни дейности. Пак според зам.-кмета при подходящо време през март ще се извърши и озеленяването на линейния парк, който е предвиден да се изгради по трасето на бул. „Македония“.

Отново съгласно договора с ВДХ АД изграждането на т. нар. част А на линията - от „Руски паметник“ до Княжево, трябва да стане до 730 календарни дни след откриването на обекта, или към края на 2023 г. Според гражданската организация „Спаси София“ обаче този срок трудно ще бъде спазен. Нейните наблюдения са, че ВДХ продържава да трупа сериозно изоставане с графика за полагането на релсите по бул. „Цар Борис III“. Изчисленията на „Спаси София“ са, че до края на януари по трасето е трябвало да бъдат монтирани около 1,6 км. релси, но в действителност досега са поставени не повече от 800 м. През 2021 г. „Спаси София“ нееднократно алармира, че в ремонта на линията на трамвай №5 работят твърде малко работници и че графикът за изпълнението на обекта серизно закъснява.

Инж. Джоргов признава, че има изоставане в графика за полагане на релсите, но смята, че то ще бъде наваксано. Според него забавянето се е получило от това, че досега е извършвана най-трудната и времеемка дейност – изграждането на основи, върху които да се поставят релсите. Въпросната дейност обаче вече приключила, което правело възможно да се ускорят и останалите работи.

Както „Сега“ вече писа, договорът за реконструкция на релсовия път по "Цар Борис III" бе сключен на 18 януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. без ДДС. Справка в регистъра за обществените поръчки показва, че само за 2021 г. фирма ВДХ АД има 3 подписани договора за обществени поръчки - със Столичната община, с Министерство на образование и науката и с община Костинброд. Същата има куп договори и от 2020 г. От фирмените регистри става ясно, че реален собственик на ВДХ АД е бившият шеф в АПИ Велико Желев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата