Медия без
политическа реклама

Областни градове са без следствени арести

Монтана, Перник и Търговище не разполагат с места за задържане

28 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Прокуратурата изпитва трудности заради лиспа на следствени арести в някои областни градове, стана ясно на последното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи "Лекс". Според официална справка в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" места за задържане няма в Монтана, Перник и Търговище. 

За проблема алармира съдебният кадровик Огнян Дамянов. „Закриха арестите в някои градове, което създава много ядове. Министерството на правосъдието е ангажирано с други по-важни въпроси, но ако специализираните съдилища и прокуратури бъдат закрити и се децентрализират делата срещу организираните престъпни групи, по които има много задържани, къде ще бъдат задържани тези хора?“, коментира той. 

През 2021 г. в Габрово е бил закрит следственият арест. От тогава хората с мярка „задържане под стража“ се настаняват в ареста на Велико Търново. Това затруднява извършването на следствени действия с тях и с други хора като очни ставки, разпознавания и други. Новоизбраният ръководител на районната прокуратура в Габрово Тихомир Петков заяви, че са водени разговори с Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ към Министерството на правосъдието за осигуряване на арестантско помещение, но засега няма резултат.

Именно поради липсата на арести, Дамянов направи връзката с предлагания проект за промени в Закона за съдебната власт, с които спецсъдилищата и спецпрокуратурите се закриват, делата за корупция отиват в Софийския градски съд, а тези срещу организираните престъпни групи – във всички окръжни съдилища по компетентност.

„Познавайки законопроекта, съмнявам се някой да е обмислил нещо“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата