Медия без
политическа реклама

Няма кадри в тая държава - само Главчев склонил да е премиер

Шефът на Сметната палата има 7 дни да предложи на президента правителство

30 Март 2024Обновена
Димитър Главчев самотен чака президентът да му връчи мандат за съставяне на служебен кабинет
БГНЕС
Димитър Главчев самотен чака президентът да му връчи мандат за съставяне на служебен кабинет

Рефренът (къде истински, къде шеговит) "Няма кадри в тая държава" получи потвърждение на най-високо ниво. Шефът на Сметната палата и бивш председател на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) получи правото да състави служебен кабинет, като натърти пред президента Румен Радев, че е приел, за да не изпадне страната в конституционна криза. Държавният глава също потвърди, че абсолютно всички останали потенциални кандидати не са пожелали да заемат поста.

Визуално, кратката церемония, състояла се днес в 14 часа в президентството, също по ироничен начин изтъкваше оскъдицата на хора, самотата на Главчев, нежеланието други да се замесват - евентуалният бъдещ премиер бе пристигнал без придружители. 

Въпреки че по Конституция няма ограничение във времето, президентът обяви, че очаква Главчев да върне папката с имена до 7 дни, за да могат изборите за национален и за европарламент да се състоят в един ден. Главчев обеща, че ще напълни кабинета с некорумпирани хора, експерти, непартийни, тъй че Радев да не се посрами, като подписва указа. От изявлението на държавния глава стана ясно, че същият ден в президенството ще се проведат консултации с парламентарните сили. Всичко това е нова процедура при избор на служебен кабинет, която за първи път се тества след промените в конституцията. Именно поправките направиха така, че служебният министър-председател да се избира от определен кръг ръководители на институции - но единствен Главчев склони.

Президентът добави, че няма да се бърка в избора на министри. И за пореден път се ожали от промените в конституцията, изтъквайки какви хубави неща свършили служебните му кабинети. Изрично бе похвален Гълъб Донев. Интерконектор, плащане по плана за възстановяване... - тия и други триумфи бяха изредени от Радев, ползвайки церемонията да припише всички успехи на своите си министри. 

 

ДА ПРЕЧУПИШ ДУМАТА НА БОРИСОВ

 

За отбелязване е, че издигането на Главчев на поста беше вариант, на който водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се противопостави. "Няма да позволя по никакъв начин да е Росен Желязков, а истински се надявам президентът да не посочи и Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави, ако е възможно", заяви Борисов вчера, докато отговаряше на журналистически въпроси за евентуалния служебен премиер.

"Не мога да коментирам думите на Борисов. С него не сме се виждали доста отдавна - за последно миналата година, когато парламентът ме избра за председател на Сметната палата", заяви Главчев пред журналисти след церемонията по връчване на мандата.

Досегашният шеф на Сметната палата ще излезе в неплатен отпуск, докато оглавява служебния кабинет и очаква законовата поправка, която му позволява това, а също и да заема политическа позиция, да бъде приета на второ четене в парламента следващата седмица.

"Няма как да съм готов с кабинета. Ще търся експерти, равноотдалечени от всички политически партии, некомпрометирани хора с добро име в обществото", обясни Главчев. Според него в министерствата имало достатъчно подходящи хора, които "да се нагърбят с тази задача".

По думите му още от днес той започва разговори, но не даде повече подробности. Кандидатите за министри Главчев щял да представи и в Народното събрание. 

"Ще се стремим съвместно с президента за избори 2 в 1, за да спестим средства и време на избирателите, защото и без това избирателната активност е слаба", каза още Главчев.

 

Димитър Борисов Главчев е роден през 1963 г. в София. Средното си образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“. Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС, със специалност „икономист-счетоводител“. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор. Депутат на ГЕРБ от 2009-а. Бил е няколко пъти зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Главчев бе заместник-председател на 43-то Народно събрание. Той беше председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Той подаде оставка през ноември 2017 г. след политически скандал - БСП поиска отстраняването му, след като изгони соцлидера Корнелия Нинова от пленарната зала. На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата от 49-то Народно събрание на мястото на Цветан Цветков, който беше отстранен от поста. Това беше едно от първите назначения, които уреди сглобката на ГЕРБ и ПП-ДБ. 

 

КАЗУС

Все още остава висящ казусът доколко сегашната държавна позиция, която заема Главчев, е съвместима с поста на служебен премиер. Вчера парламентът започна работа по законодателни промени, с които депутатите смятат да отстранят евентуални правни пречки пред редица държавни длъжности, включително шефът на Сметната палата, да оглавят служебно правителство. Поправките обаче бяха приети само на първо четене, а и остава неясно дали са съобразени с Конституцията.

 

РЕАКЦИИ

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Това е негов избор", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред медиите преди началото на днешното общо събрание на ПП. Той увери, че представители на десницата няма да се включат в бъдещото служебно правителство. По думите му, показателно за посоката, в която ще се движи кабинетът, ще бъдат избраниците за министър на вътрешните работи и на електронното управление. Това ще покаже как ще се проведат изборите и дали ще има купен вот, смята Петков.

Буквално същото повтори и бившият премиер Николай Денков. "Г-н Главчев, с цялото ми уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ. Неслучайно миналата година беше избран при доста екстремна ситуация като председател на Сметната палата, която проверява действията на правителството. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ", добави той. Той не откри противоречие между сегашната си позиция и факта, че ПП-ДБ помогна за избора на Главчев начело на одитния орган - Денков посочи, че трябвало да търсят възможности за компромис през цялото време. Той заяви, че назначаването на политически лица в контролни и регулаторни органи трябва да се избягва - но удобно заобиколи въпроса, например, за члена на партийното ръководство на ПП Андрей Гюров, когото десните прокараха за подуправител на БНБ.

Според Лена Бориславова от ПП с името на премиера ГЕРБ са загубили ролята на опозиция в управлението - ще трябва да носят отговорност като управляващи. Герберката Деница Сачева обаче счита, че от момента, в който е избран за председател на Сметната палата, Главчев няма политически ангажименти. "ГЕРБ все пак ще има министър-председател. Това е резултатът от конституционната реформа на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС", смята пък социалистът Кристиян Вигенин. Всички тези мнения бяха казани в предаването "Панорама" на БНТ.

От ГЕРБ отрекоха да има договорка с президента за избора на Главчев, както и че ще предлагат министри в служебното правителство. 

"Няма договорка между Бойко Борисов и президента Румен Радев за кандидат за служебен премиер да бъде посочен Димитър Главчев, за което днес намекват от ПП-ДБ. Както се чу президентът е имал една единствена възможност и той я използва", каза Тома Биков. Той припомни, че текстовете за промени в конституцията са били предложени от ПП-ДБ.

"Ние не се бъркаме в служебни правителства, защото ние нямаме президент, откакто свърши мандата на господин Плевнелиев. Минали сме през много служебни правителства с много неприемливи фигури вътре, така че нашите изборни резултати не зависят от служебното правителство", каза Биков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата