Медия без
политическа реклама

"Няма да мълчим": Протестиращите срещу насилието отново се събраха

08 Авг. 2023Обновена

Протест срещу насилието в Стара Загора

Posted by Euronews Bulgaria on Tuesday, August 8, 2023

Втори национален протест срещу насилието се провежда тази вечер в различни градове в страната. Той се организира във Фейсбук под мотото "Няма да мълчим".

На първия протест миналия понеделник хиляди излязоха на шествия в страната, за да заявят нулева толерантност към насилието. Протестите бяха провокирани след жестоката агресия и обезобразяване на 18-годишно момиче в Стара Загора. Хората поискаха справедливо наказание за насилника Георги Николаев.

И тази вечер стотици хора се събраха пред Съдебната палата в Стара Загора с настояване за справедливост. Присъстваха бащата и майката на обезобразената Дебора - Красимир и Ивелина Михайлови, и близката приятелка на семейството Моника Маринова, благодарение на която случаят беше разгласен в края на миналия месец.

"Като майка това, което виждам, е един празен поглед. С нея работи психолог. Искаме справедливост. Затова съм тук. Не само за нас, а за всеки, който по един или друг начин е изтърпял такова нещо като насилие. Към нас специално - за Дебора, за себе си, получаваме многобройни съобщения от много хора, които единствено искат да разберат как е Дебора. Искаме да се борим заедно. Тук нямаме други намерения, освен насилието да спре", сподели майката.

"Дебора направи обръщение, не ѝ беше никак лесно, както видяхте. Най-важно е детето ми да се възстанови най-скоро и да има справедливост. Не мога да кажа, че е в добро психическо състояние. Има подобрение. Тя благодари в социалните мрежи на хилядите хора, които изразяват подкрепа. Ние сме благодарни за подкрепата и виждаме, че не сме сами. Имаме надежда и се надяваме в скоро време да каже каквото мисли. Трябва да ѝ дадем време", каза пък таткото.

 

ИЗ СТРАНТА

В различни градове на България ще бъдат отправени и още искания: да се създадат кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне незабавно работа, да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище.

Протестът в София също започна пред Съдебната палата с намерението да се превърне в шествие до Народното събрание. В столицата демонстрацията е под наслов "Не на насилието! Няма да мълчим! Нито една повече" (кадри от протеста в София вижте в галерията по-долу).

"Очакваме да повдигнем темата в обществото. Хората да станат много по-бдителни, когато забележат насилник на улицата, в селото, когато се знае, че някой насилва жена или друг човек да подадат сигнал, да има превенция, да залегнат образователни промени, да не се толерира речта на омразата. Също така центрове за пострадалите от насилие във всеки областен град", посочи един от протестиращите, цитиран от БНР.

Според протестиращите тази вечер това е добра крачка, но има нужда от още законодателни промени. Затова участниците в протеста тази вечер ще направят шествие до сградата на парламента, където ще поставят своите искания.

"Включвам се заради поредната вълна от насилие, на която ставаме свидетели. Включвам се заради цирка, който се разигра вчера в Народното събрание. За мен това беше едно унизително отношение спрямо всички жени, които в момента са жертви на насилие. Които трябва да съберат смелост да излязат, да избягат. Трябва да има действащи механизми, които да ги предпазват", посочи друга от участничките пред БГНЕС.

Според нея съдиите прилагат закона такъв какъвто е, но трябва да има промени в Наказателния кодекс и да се помисли сериозно за образованието на децата в училище.

В Пловдив също се събраха десетки протестиращи срещу насилието над жени. И там демонстрацията започна от Съдебната палата, където минути преди 18:00 ч. започнаха да се събират протестиращите. Те издигнаха плакати с надписи "Нито една повече", "Утре може да съм аз".

От Съдебната палата те ще се отправят на шествие по главната улица. То ще приключи на площад "Централен".

годишната Дебора Михайлова проговори за първи път след преживения преди повече от месец ужас. Ученичката от Стара Загора, която бе нарязана с макетно ножче и бе остригана, пусна специално видео, което публикува на страницата си във Фейсбук.   https://www. facebook.
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

протест, домашно насилие

Още по темата