Медия без
политическа реклама

НС прие доклад, че Русия извършва системни военни престъпления

Ще има опити за провокиране на социално недоволство, диверсии и саботажи, прогнозира гласувани от депутатите документ

02 Юни 2023
Илиана Димитрова

Народното събрание прие документ, според който руската армия извършва системни военни престъпления в Украйна. Това стана след като 103 депутати гласуваха "за" приемането на доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България 2022 г., в който е направена въпросната констатация. Против гласуваха само 34 народни представители. 

"Започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот. Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления. Този пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект", e записано в доклада на българското Министерство на отбраната, вкаран за гласуване в НС от правителството още в началото на април т.г.

Според документа, войната е довела до разширяване на руската хибридна подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС. "Целта на тези действия е насочена основно към: създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне; възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал; намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки", пише в доклада.

Веднага след това се посочва, че "Република България също беше обект на системни руски хибридни въздействия, включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения".

Прогнозира се, че ще продължат кибератаките срещу критичната инфраструктура, в съчетание с други хибридни действия, мащабни дезинформационни кампании и опити за провокиране на социално недоволство и миграционни процеси, диверсии и саботажи.

Докладът посочва руската военна агресия за най-непосредствената заплаха за мира и я категоризира, като пълно нарушение на международното право. Забелязва се засилено активизиране на руската подривна хибридна дейност, рискове за киберсигурността, използване на енергията за активно оръжие във военно-политическа кампания. Също така се отбелязват повишени рискове в Черно море, Кавказ, Молдова и Беларус. 

Деструктивна роля изиграха индиректните опити от руска страна да създаде втора зона на нестабилност, възползвайки се от съществуващите на Балканите проблеми и противоречия, смятат авторите и натъртват, че в "Република Северна Македония конституционните промени се забавят, включително поради неотшумяващи антибългарски обществено-политически стереотипи", което "влияе негативно върху стартирането на преговори за присъединяване на страната към ЕС.

Подкрепата за Украйна е заложена в официалният документ, като се посочва, че България е солидарна с Украйна и подкрепя нейните легитимни усилия и действия да се противопостави на руската военна агресия, включително и с предоставяне на военна помощ.

Главните изводи от доклада, посветени на българската армия, са свързани с нуждите за повишени изисквания към отбранителните способности на армията, поради фундаментално променената среда на сигурност. Страната трябва да бъде отговорен и ефективен съюзник в НАТО, заключва докладът.

Той представя няколко основни проблеми във Въоръжените сили на страната. Един от тях е недостигът на личен състав. Той е посочен като изключително висок, като некомплектът се е увеличил и е достигнал 19,7%. Отбелязва се, че най-сериозно е положението в Сухопътни войски, като нарушава способностите им на готовност. В допълнение се посочва и неуспехът да се засили интереса към кандидатите с повишеното възнаграждение. Окомплектоването на доброволния резерв е на крайно недостатъчно равнище, като са необходими адекватни мерки за окомплектоване с личен състав и усилия за повишаване на атрактивността на военната професия на пазара на труда, пише в документа.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Народно събрание, доклад

Още по темата