facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Новото дружество за язовирите първо си напазарувало коли

Не се знае колко от аварийните язовири са ремонтирани, алармира Мая Манолова
19433
 Илияна Кирилова

Първата работа на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", което беше създането в рамките на Държавната консолидационна компания (ДКК), за да ремонтира спешно водоемите, била да си купи нови 30 автомобила. Въпреки че за създаването на предприятитето правителство отдели през 2018 г. 500 млн. лв. към момента няма данни колко от аварийните язовири са ремонтирани. За това алармира бившият омбудсман и неуспял кандидат за кмет на София Мая Манолова на страницата на платформата си "Изправи се.БГ".

Държавното дружество започна да функционира през лятото на 2019 г., въпреки че парите за него бяха отпуснати година по-рано. Към днешна дата е възложен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. В интервю за БНР Манолова посочи, че в отчетите на ДКК целенасочено не става ясно къде са парите, а самата компания дори няма сайт, което е знак за нивото на нейната публичност. По официални данни част от ремонтите са възложени на дружеството „Монтажи” ЕАД - част от същата ДКК

Според Манолова е „необходим външен одит, защото липсата на информация от отговорните институции създават напрежение у хората“. „Водната криза се разраства и скоро ще стане национална, а сигурността на нацията - това е сигурността на всеки един от нас, на големи групи хора. Когато нямаме вода, когато дишаме отровен въздух, това е проблем на националната сигурност", допълни тя.

Справка на "Сега" в регистъра с обществени поръчки показа, че действително Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" е станало собственик на 30 нови автомобила в началото на годината. Те са на обща стойност 921 хил. лв. с ДДС.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мая Манолова: Внасяме 15 пъти повече боклук

17.02.2020

1653 6
Мая Манолова иска строги изисквания за фирмите, внасящи отпадъци

16.02.2020

362 3
Екоминистърът: Таксата за ски зоната в Банско трябва да се преизчисли

15.02.2020

Обновена

3749 9

Коментари

az_ti
Трябва с колелета ли да обикалят язовирите? Чисто нова кола за 30000 лв с ДДС е вероятно някоя Дачия
Invisible

   И кат ги обикалят, кво?

 

ppipi7766

Какво да си купят?

Багери ли?

Поредната приятелска компания разпределител на финансови потоци.

Старите традиции не се забравят, един копае с лопатата и няколко човека го обикалят и напътстват.

mick

Демокрация е - първо трябва да се напълнят гушите.. пък после...

Диагностик

Маята като каква няма информация? Много от язовирите не са ремонтирани, а парите си стоят в сметката. Когато човек е глупав, това е за цял живот.

Тартамут

Диагноза, Вие как знаете кои пари в кои сметки седят? Да не сте коФчежник на консолидираната компания за лапане?

 

Някой спомняли си директивата язовирите да се държат на 2/3 от санитарния обем?! Това решение да не би да е помогнало за някое и друго обезводняване?

 

 

Evasion

Първата работа на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", ... била да си купи нови 30 автомобила.

Гадове мръсни, сигурно и компютри са си купили... а може би и служебни gsm-и... 

SaltOfTheEarth

ГЕРБ, април 2019: Язовирите са в добро състояние. ГЕРБ, декември 2019: Комунистите са виновни!
На 10 април 2019 година в ефира на бТВ зам.-председателят на ДАМЯН ген. Кирил Войнов обяви: Няма язовир в критично състояние, въпреки силните валежи от дъжд По думите му нещата са спокойни на територията на цялата страна, съобщава Новини бг. В края на януари и началото на февруари паднаха много интензивни валежи в Южна и Източна България, но работихме, за да гарантираме спокойствието на гражданите. Контролираме нивото на язовири и създаването на резерви от обеми, за да може сега да не преливат язовирите, увери ген. Войнов. През април започва и снеготопенето, така че поддържаме непрекъсната връзка със собствениците на язовири, както и с областните управители, отбеляза той. В същото време на 30 декември 2019 година Министър-председателят Бойко Борисов с лека ръка хвърли вината за водната криза в Перник върху БСП при лична инспекция на изкопните дейности.

tatyana1

И имат ли поне20 души, които едновременно обикалят язовирите? И тези които евентуално обикалят, знаят ли каво и защо правят, или са поредните калинки? Ако са, наистина, за какво са им коли?

de_Ruyter

По принцип, знаем, че караколювите ловки диагностицирани калинки срама нямат. Типични комунисти от милиционерска превъзходна. Простотията е сила, наглостта предимство. Та, е логично, вместо да си замълчат точно за язовирите, те да лаят. Десет години три правителства на ГЕРБ "оправят" язовирите... първо щото се пълнят и убиха маса народ, втори път защото няма вода, а къде е тя, те не отговарят, сигурно щото областните управители, ВиК дружествата и администрации от басейнови дирекции до ресорни министерства не са назначавани от гербери? Мхм...

 

Та, към днешна дата, например на издънката яз. Студена имаме сух водоем, незнаещ министър, ВиК със задължения, правещо си пас, точещи язовира общини и заводи, без знанието или с мълчаливото съгласие на властимащи... и воден режим за перничани. Започват да се обаждат и други общини със сходни проблеми.

 

Калинките обаче с голи гърди застават на амбразурата, защото няма нищо по нормално от това да има ОЩЕ една държавна агенция която да увеличава администрацията, а язовирите да са това което са към днешнаа дата. Мисля си обаче, че това държавно предприятие е недостатъчвно. Трябва да има още поне 7-8 такива. Примерно Държавно предприятие "Замерване на водите в язовирите", Държавно предприятие "Управление и стопанисване на СТЕНИТЕ на язовирите", Държавно предприятие "Управление и стопанисване водите и реките вливащи се в язовирите" и т.н. и т.н.

 

Калинки ГЕРБ има много. Трябва да им се търси работа, щото съдейки по караколювите ловки диагностицирани индивиди, по цял ден клечат из форумите...

Баш Патканът на...

Забравихте Национална Агенция по Водопадите и Водопадните дела. НАВВД

nebenebe

 Та на каква длъжност е сега М. Манолова?

Влез или се регистрирай за да коментираш