facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Новият ред за паркиране около НДК разгневи шофьорите

С 40 по-малко ще са местата за спиране на и около бул. "Патриарх Евтимий"
2 914
След реорганизацията по "Патриарха" ще се обособи бус лента и две велоалеи.

Намеренията на Столична община да реорганизира движението около парка на НДК, да намали паркоместата по бул. "Патриарх Евтимий" и да обособи буслента и две еднопосочни велоалеи от "Попа" до Петте кьошета вече предизвиква недоволство от страна на шофьорите и на собственици на автомобили с адресна регистрация в района. Това пролича при общественото обсъждане, организирано  от неправителствената организация "Спаси София" във "Фейсбук".  Гражданското сдружение е основен инициатор на промените, за които "Сега" писа в петък. Хора, които често пътуват по "Патриарха" с колите си, и собственици на магазини там бяха сред най-активните в дискусията и най-често критикуваха плана. Той вече бе представен от кмета Йорданка Фандъкова, от заместника й по транспорта Кристиан Кръстев и от представителя на "Спаси София" в общинския съвет Борис Бонев.

След разчертаването на новата схема местата за паркиране около НДК ще намалеят с 10 на сто или с около 40 броя, съобщи Андрей Зографски от "Спаси София".  Редукцията на паркоместата ще е най-значителна по "Патриарха", докато по бул. "Витоша" срещу градината на НДК техният брой ще се увеличи с разчертаване на зона за косо паркиране на мястото на сегашното успоредно. Увеличение ще има и по ул. "Г.С. Раковски" между бул. "Васил Левски" и "Патриарха". От "Спаси София" съобщиха още, че като друг вариант за компенсация на намалелия брой паркоместа предлагат служебните абонаменти в центъра да се намалят до три броя на административен адрес.

"Досега бул. "Патриарх Евтимий" беше един огромен паркинг. Булевардът е достатъчно широк- 16-17 м., които обаче бяха дадени изцяло на автомобилите. С малка реорганизация може да се постигне много повече - по-добро придвижване на градския транспорт, велосипедистите и пешеходците. Като численост тези групи са по-многобройни от водачите на МПС", коментира Зографски.   

След въвеждането на буслента по "Патриарх Евтимий" времето, за което тролеите ще минават разстоянието от бившия Нотариат до Петте кьошета, по разписание трябва да намалее с 30 на сто, поясниха от "Спаси София". На час по булеварда минават по около 40 превозни средства от градския транспорт, допълниха от организацията. "Сега това разстояние се взима за 6 мин., което прави по около 10 км./ч. Това е една от най-ниските скорости за централен булевард в Европа. След обособяването на бус лента имам уверението на Центъра за градска мобилност, че тролеите ще изминават участъка за 4 мин.", изчисли Зографски.   

След приключването на преустройството около пешеходните пътеки на "Патриарха" и около НДК ще се поставят боларди, които да не позволяват на автомобилите да паркират върху тях.  По бул. "Витоша" към парка на НДК ще се маркират още две нови пешеходни алеи, съобщиха от "Спаси София".  Както "Сега" писа, друга идея предвижда велоалеята по тротоара на бул. "Витоша" покрай парка на НДК, която от години създава конфликти между пешеходци и колоездачи, да слезе на пътното платно. Движението по срещуположния булевард "Фритьоф Нансен" пък ще стане двупосочно. В резултат тролейбус №7 вече ще се движи от "Лозенец" по "Фритьоф Нансен" и с ляв завой на бившия "Кравай" ще продължава към Петте кьошета и "Люлин" 3. В момента същият тролей завива след НДК към кино "Одеон" и през Сточна гара пак стига до жилищния комплект. От общината изчислиха, че промяната в маршрута ще спестява 170 000 лв. годишно на бюджета на София.

Идеите обаче не бяха посрещнати добре от водачите на МПС-та. "Да не се забравя, че хората се движат както пеша и с велосипеди, така и с автомобили. Иначе лека-полека някогашните превилигировани стават днешните ощетени. Което, реално погледнато, не е кой знае колко полезно и промяна към по-добро. Просто се взима от едни и се дава на други", коментира участничка в дискусията.

"Паралелно с тази инициатива трябва да започнете да оглеждате места за паркинги - както подземни, така и многоетажни. Има места около централната част, подходящи за целта", добави друг.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София няма да отвори всичките си документи за гражданите
"Княжево" не иска разширение на бул. "Цар Борис III"

08.07.2020

350
Прелелите в бурята реки са най-обгрижваните от Столична община

08.07.2020

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

1912 6

Коментари

Alp_BG

Отсега виждам ожулени ламарини на паркиралите автомобили, а ако велосипедистите са и малко нервни, може и огънати ламарини. Прегледно, но нефункционално. Гарантирано от ГЕРБ!

Талибан

Булевардът е достатъчно широк- 16-17 м.

Да бе, 160 метра е широк. 😁

Талибан

На мен ми харесва с велоалеи и бус лента. Не стига, че автомобилите са завзели всички тротоари, ами още да им даваме.

Luckbox

Да живееш на това място означава, че имаш метро, няколко трамвая, тролеи, автобуси, парк, градинки, пешеходни зони, магазини, барове, ресторанти. И пак да имаш нужда да се качиш на колата.....Ееееех, пусти му чип балкански......

ПП: Прекрасен е проектът на Спаси София за тези улици. Поздравления, че са успели да убедят смотаната даскалица да се направи това. Явно им е пуснала малко...фъндък.., за да не бъдат толкова критични към другите небивалици, които върши.

Калпазанче

Идеята да се свали велоалеята от тротоара пред НДК на платното по бул. Витоша отдавна е назряла. Конфликта на колоездачи с пешеходци, копащи в телефоните за покемони, е ежеминутен. Колкото за служебните абонаменти, макар и прескъпи и любими на Градска мобилност не трябва да надвишават 1 бр., аналогично и за персоналните инвалидни места. Не може повече от 2 места на 100 м.  Трябва задължително да има оборот на местата за паркиране ,т.е. таралясника да не може да пребивава с СМС повече от 1 час. Ограничаването на МПС към центъра чрез Синя и Зелана зона трябва да се разшири и да обхване делничните часове във всички празнични дни и събота и неделя. Тогава оборота секва и таралясниците не помръдват и паркирането е невъзможно. 

Има достатъчен градски транспорт и метро да центъра. Има буферни паркинки по линията на метрото, които са празни, защото са СКЪПИ, независимо от рекламата. Там цената на паркирането трябва да е съобразена с цената на билетчето за 2-ма! Отиване и връщане

 

редник

В резултат тролейбус №7 вече ще се движи от "Лозенец" по "Фритьоф Нансен" и с ляв завой на бившия "Кравай" ще продължава към Петте кьошета и "Люлин" 3.

 

А в посока "Лозенец" ще се върне ли старият маршрут през "Руски паметник"?...

Тони Живков

А не може ли тролейбус №7 да завива от кино Одеон наляво по бул. "Патриарх Евтимий" към към Петте кьошета и Люлин? Не е нужно да ходи до Сточна Гара. Така даже и ще прави връзка с метрото на Попа. Пак ще се спестят въпросните средства. Двупосочен бул."Фритьоф Нансен" ще направи повече проблеми, отколкото ще реши. На Кравай ще станат задръствания и ще се замърси въздуха. На тролей №7 кино Одеон не му е далеч и там има предвиден ляв завой. 

dobadoba

Главочи + Главанаци + Калинки + Брюкселинчовци.

Иначе казано - отпадъци...

⚓️

Johnny2965

Време е да се забрани притежанието на автомобил от лица, които не притежават собствено паркомясто или гараж. Като начало да се санкционират тези, които не използват гаражите си по предназначение.

Testament
снимка на Testament

защо по тротоартите щъкат велосиидиоти?

Zahary Petrov

Защото е по-безопасно за тях

Аз съм имал случай да ме блъснат отзад, докато шофирам 2 тона лимузина и оправданието е " не те видях", а колоездачите как се чувстват на платното ? 

Съгласен съм че повечето хал хабер си нямат за правилата за движение, а тези които имат ги заобикалят - щото книжка за колело няма нали (навремето имаше) та няма какво да им направят ( и аз съм колоездач от време на време).

Но адски не дразнят като минават на червено, не слизат от колелото на пешеходна пътека и т.н.

Пешеходната пътека е за пешеходци, ако искаш да си такъв - ще слезеш от колелото и ще го буташ, иначе е нарушение на закона за движение по пътищата - намираш се с ППС на пешеходна пътека, че и се движиш по нея ..

Влез или се регистрирай за да коментираш