Медия без
политическа реклама

Нови порои наводниха Северозападна България

Жълт код за опасно време е обявен днес за осем области на север

26 Юни 2023
Във врачанското село Галатин инфраструктурата е напълно разрушена, каза кметът Красимир Гешев.
БГНЕС
Във врачанското село Галатин инфраструктурата е напълно разрушена, каза кметът Красимир Гешев.

Бурите през уикенда причиниха нови щети и наводнения в Северозападна България. Десетки сигнали са подадени в Монтанско. Заради силните гръмотевици са се изключили около 40 трафопоста. Електрозахранването вече е възстановено, а екипи на пожарната служба и ВиК дружеството в Монтана помагат в разчистването на улици.

Над 70 литра на квадратен метър са паднали вчера, а ниската част на областния град беше залята. Наложило се е някои от жителите на бъдат евакуирани с лодки.

Няма данни за прелели язовири, съобщават местните власти. Преди по-малко от седмица водно бедствие отново сполетя региона, като кметът Златко Живков обяви, че ще искат още 6 млн. лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

След наводненията: Продължава разчистването на щетите в Монтанско

Във Врачанско екипите през уикенда работеха по отводняването на мазета и приземни етажи на къщи. На терен са работили три противопожарни автомобила и 10 служители.

В местното село Галатин инфраструктурата е напълно разрушена, каза кметът Красимир Гешев. Има няколко къщи, които трябва да се отводнят.

В Русе краткият, но интензивен валеж в следобедните часове в неделя оформи огромна локва, която блокира бул. "Тутракан". Освен че движението беше спряно за около 30 минути и в двете посоки, значителното количество вода затвори и входа на единия от паркингите за тирове в района.

Наводнението е станало причина и за инцидент с украинския тир. Водачът не познава трасето и когато е видял локвата, е решил, че ще може да премине, ако от дясната лента премине в крайната лява, където нивото на водата е по-ниско. За съжаление обаче не е успял да види, че под водата има тревна разделителна ивица, в резултат на което е заседнал.

Междувременно екипи на ВиК и пожарна отваряха решетките, за да може да се поеме водата от шахтите и участъкът да стане проходим. След това започна и акцията по ваденето на тира, чието ремарке беше заседнало и усукано на пътя, блокирайки лентите за движение.

Проблеми има и в Североизтока. Пороен дъжд наводни десетки къщи в Девня вчера в късния следобед. Наводнени са улици и мазета. За около 40 минути падналото количество е 70 литра на квадратен метър. Доброволци и екипи на "Гражданска защита" помогнаха на най-пострадалите да отводнят домовете си. Предстои да бъде сформирана комисия, която да уточни размера на щетите, включително по инфраструктурата в района.

Вчерашният ден не беше никак лек за жителите на Девня, защото освен наводнението избухна и локален пожар, който за щастие беше бързо потушен. На много места в града има остатъци от наноси, което показва, че валежите са били изключително интензивни.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за днес за осем области в Северна България: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище и Сливен.

Последвайте ни и в google news бутон