Медия без
политическа реклама

Новата линия на бедност вдига и прага за социална пенсия

Увеличават се помощите за хиляди българи

01 Ноем. 2023
Иванка Шалапатова
Илияна Димитрова
Иванка Шалапатова

По-високи социални и енергийни помощи, по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-висок праг за получаване на социална пенсия за старост. Това ще влезе в сила от 2024 г., когато линията за бедност се увеличи от 504 на 526 лв. Новият размер днес бе определен от Министерския съвет. Увеличението е с 4,4%, съобщи на брифинг социалният министър Иванка Шалапатова.

Социалните помощи са свързани с линията на бедност от 1 юни, а от няколко години хората с увреждания също получават увеличение с нейната промяна. По линията на бедност се равняват и помощите за реинтеграция, отглеждане на дете при роднини и близки, отглеждане на дете в приемно семейство.

Ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост, каза още министърът. Социалната пенсия за старост се отпуска на хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца. В общия доход не се включват добавките към пенсиите, помощите от социалото подпомагане, енергийните помощи, детските и т.н.

Около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност, посочи Шалапатова. 672 хил. души получават помощи по закона за хората с увреждания. По линия на закона за социалното подпомагане помощи ще получават 123 508 души. Увеличените разходи ще бъдат заложени в бюджета, като те са общо над 100 млн. лв. - 75,6 млн. лв. за социални помощи, 27,6 млн. лв. за хора с увреждания, 1 млн. лв. за сумите по закона за закрила на детето.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата