Quantcast

Медия без
политическа реклама

Никой не иска концесията на ремонтираната минерална баня в Банкя

Срокът за подаване на оферти за емблематичната сграда е удължен до края на май

Минералната баня в Банкя бе ремонтирана между 2018 и 2020 г. срещу около 8 млн. лв.

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от Столична община конкурс за избор на фирма, която да управлява и поддържа ремонтираната минерална баня в Банкя. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова на заседанието на комисията по градоустройство в Столичния общински съвет. Тя поясни, че по тази причина първоначално обявеният срок от един месец за набиране на оферти е удължен с още три месеца и че той вече е до 31 май. Според Стойкова липсата на кандидат-концесионери на банята в Банкя може да се обясни с това, че периодът за подаване на заявки съвпаднал с „повишаване на цените в нашия живот и нашето съвремие“. „Предполагаме, че на тази основа не се появи никой“, коментира тя.

Както „Сега“ вече писа, през октомври м.г. СОС гласува емблематичната сграда в Банкя, която бе ремонтирана между 2018 и 2020 г. срещу около 8 млн. лв,  да бъде отдадена на концесия за срок от 20 г. От бъдещия ползвател на сградата се очакваше да вложи още 4 млн. лева за изграждането на подземен басейн с дължина 25 м. с озеленяване на покрива, както и за детски басейн и джакузи. Плyвният бaceйн трябваше да представлява paзшиpeниe нa cyтepeнa нa cгpaдaтa нa бaнята c пoдзeмнa зacтpoeнa плoщ oĸoлo 900 кв.м и пoдзeмнa paзгъpнaтa зacтoeнa плoщ oĸoлo 1500 кв.м. Освен водни атракции, рaзшиpeниeтo трябваше да има още caнитapни възли, cъблeĸaлни c дyшoвe, ĸaфe-бap, cтaя зa xaлoтepaпия (coлнa cтaя) c пpeддвepиe, cĸлaд, както и тoплa вpъзĸa нa зaлaтa нa бaceйнa cъc cгpaдaтa нa бaнятa. Дeйнocтитe пo изгpaждaнeто му не трябваше да пречат и да затрудняват пoлзвaнeтo нa cгpaдaтa нa минepaлнaта бaня ĸaтo бaлнeoлeчeбeн и CΠA цeнтъp, се казваше в заданието, макар да не бе ясно как на практика може да се случи това. Новото съоръжение трябваше да е готово най-късно на втората година от концесията.

Годишната такса за концесионера бе определена на 12 на сто от приходите на комплекса, но не по-малко от 220 000 лева. Бъдещият оператор трябваше да има доказан опит в балнео и спа услугите и да поеме ангажимента и за строителството и за управлението на комплекса. От общината увериха, че са поставили изисквания към него да въведе преференциални цени за пенсионери, ученици и хора със специални потребности. 

Минералната бaня в Банкя нe фyнĸциoниpa като такава oт 2001 г.  B ĸpaя нa 2017 г. „Koнcopциyм Бaнĸя 2020“ cпeчeли ĸoнĸypca нa Cтoличнa oбщинa зa пpoeĸтиpaнe и pecтaвpaция нa Гoлямaтa бaлнeoлeчeбницa. Cpeдcтвaтa зa peмoнтa бяxa ocигypeни, cлeд ĸaтo oбщинaтa пpoдaдe нa застрахователна компания пpaвoто нa cтpoeж нa xoтeл в близocт, за което получи 8,2 млн. лв. без ДДС. Чacтният инвecтитop щe пoлзвa xoтeлa 35 гoдини.     

 

За бъдещето на Централна минерална баня в София

 

Столична община вероятно ще създаде работна група, която да реши как точно северното и източното крило на Централната минерална баня в София да бъдат превърнати в термален комплекс с оптимално използване на минералната вода. Това стана ясно още на заседанието на градоустройствената комисия в СОС. На него главният архитект на столицата Здравко Здравков изтегли внесения от самия него през април м.г. доклад за приемане на план за обновяване на ЦМБ. Причината за изтеглянето бе спор дали банята трябва първо да се ремонтира с общински средства и след това на нея да й се търси концесионер. Или с преимущество трябва да бъде намерен оператор на бъдещия термален център и едва след това да се пристъпи към преустройство на сградата, която е паметник на недвижимото културно наследство.

„Против“ и „въздържал се“ по отношение на отлагането на доклада на Здравков гласуваха „Демократична България“, БСП, Румен Русев, независим общински съветник, и Борис Бонев от „Спаси София“. "Преди 4 години ГЕРБ все още мислеха, че ще успеят да премахнат Централната минерална баня. Благодарение на огромния обществен натиск промениха поведението си и дадоха начало на процедура по обновяването и повторното й отваряне. Обаче сега следват друга любима тактика - когато не искаш да стане нещо, създавай работни групи и постоянно отлагай. Още преди година има внесен План за обновяване на Централна минерална баня. Той е разработен от общинското предприятие "Софияплан" и внесено от главния архитект и тогавашния председател на групата на ГЕРБ (Малина Едрева - б.р.). По неясни причини разглеждането му е отложено. Заради едно писмо на Българска асоциация за термално наследство сега след цяла една година отново го внесоха на комисии. Обаче веднага поискаха ново отлагане и сформиране на работна група, която да направи промени в него. Ние категорично се противопоставихме на ново отлагане, което означава минимум още половин година нищоправене", коментира във Фейсбук" Бойко Димитров от "Демократична България".

 „Отлагането на този доклад на практика означава, че вие слагате спирачка на една от първите и най-важни спъпки за започването на процеса по спасяването на минералната баня и превръщането й в модерен термален център“, посочи Борис Бонев.

„Сега входираният доклад предвижда първо да се обяви конкурс, след което да се обяви концесия, след което концесионерът да изпълнява проекта. За мен е нормално процесът да бъде обратният – първо да се избере концесионер за банята, след което да се направи план за действие спрямо неговите възможности, защото той ще инвестира и той ще си връща парите по своя си начин“, отговори шефът на комисията арх. Ивайло Петков от ГЕРБ.

„Защитата на обществения интерес изисква СОС първо да каже какво искаме от тази сграда, какво целим, за кого го правим и след това да търсим концесионер, който да отговори на нашите изисквания“, репликира Бонев.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?