Медия без
политическа реклама

Незаконното заведение пред Народния театър най-после е премахнато

Обектът работеше през по-голямата част от управлението на кмета Йорданка Фандъкова

20 Дек. 2021

Огромното заведение, което от години незаконно окупира площада пред Народния театър в София, най-сетне е премахнато. Преди дни гражданската организация "Спаси София" съобщи, че въпросното кафене заема много по-голяма площ от тази, която му е разрешена според инструкциите на Столична община и че собственикът му не плаща наем на район „Средец“. Публична тайна е, че въпросното заведение се стопанисва от фирма на бизнесмен от близкото обкръжение на бившия премиер Бойко Борисов. „Победа за законността и реда - заведението пред Народния театър вече е премахнато! Ето как само с отстраняването на незаконните конструкции, целият площад веднага става по-отворен, приветлив и комфортен“, коментираха от „Спаси София“ във „Фейсбук“. 

Преди дни от сдружението написаха пак в социалната мрежа, че са поискали проверка затова, че заетата площ на заведението пред Народния театър е двойно по-голяма от разрешената в схемата, както и че обектът дори не е разположен на правилното място. Там трябва да има само маси, но са поставени и масивни найлонови тенти, които загрозяват една от най-емблематичните сгради на София.  Заведението има разрешение да работи като сезонен обект - само през месеците с хубаво време. То трябва изцяло да се премахва през зимата, но въпреки това работи целогодишно! Къде сте, г-жо Фандъкова? Как така 10 години "не сте разбрала", че пред Народния театър има подобна злоупотреба?“, попитаха от „Спаси София“.

Под техния пост кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков допълни, че по констативни актове на районната администрация има издадена заповед за премахване от главния архитект на Столична община. "Тя е връчена (въпреки че дружеството е подало фалшив адрес) и в момента тече срок за обжалване пред НАГ до 27 декември. Поради обстоятелството, че договорът е сключен директно между Столична община и изпълнителя (а не с район Средец), сме изпратили цялата документация и до Дирекция „Общински приходи“, отдел „Ревизии и събиране на вземания“ към СО", поясни Трайков във "Фейсбук". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?