Медия без
политическа реклама

Несебър одобри контрареферендум за селца край Обзор

Центробежни настроения се появиха и в Кранево

17 Май 2021
Съветниците в Несебър искат морския бряг, който се простира на тяхна територия, да си остане непокътнат.
FB/Новини община Несебър
Съветниците в Несебър искат морския бряг, който се простира на тяхна територия, да си остане непокътнат.

Общинският съвет в Несебър гласува на днешното си заседание да се проведе контрареферендум в четири от селцата, за които през февруари са състоя допитване за отделяне в нова община, заедно с Обзор. Решението е по настояване на жителите на Баня, Емона, Паницово и Козница. Още от самото начало те поискаха да останат в състава на сегашната община. И обявиха, че са гласували "против" на допитването, или пък не са участвали, в стремеж да го провалят чрез ниска активност. Сега са внесли подписка, тя е разгледана на комисия и в крайна сметка одобрена от общинския съвет.

Ако наистина се проведе допитване в четирите села, резултатът му изглежда предизвестен, защото в подписката участват 139 от 164-те жители с право на глас. Но решенията на съвета принципно следва да бъдат одобрени от областния управител. А настоящият - Вълчо Чолаков, подкрепи отделянето на Обзор и селата - точно той насрочи февруарския референдум. Засега не е ясно дали Чолаков ще остане на поста след смяната на централната власт. Но пък е видно, че несебърските съветници събраха смелост за контрареакция след падането на ГЕРБ. Кметът на Несебър Николай Димитров е в тежък конфликт с формацията на Бойко Борисов, откъдето и дойдоха проблемите за общината.

Според законовите регламенти нова процедура за териториална единица може да се предприема в период не по-кратък от две години. Очевидно сега предстоят дискусии дали февруарската процедура е завършена. Реално не е, тъй като новата община Обзор "стои на трупчета" при президента Радев. Правителството на ГЕРБ издаде почти мигновено решение след февруарския референдум в полза на новата единица. Но указ трябва да подпише и държавният глава. Радев каза, че първо трябва да се изчака края на преброяването на населението. "Предложението, което отправи към мен Министерският съвет, влиза в противоречие със Закона за преброяването, според който от предварителния обход до завършването на преброяването не може да има териториални промени", заяви той през април.

В "отбора на Обзор" остават другите две села, в които също се проведе референдум  - Приселци и Раковсково. А защитниците на февруарския референдум не се предават. В социалните мрежи те обявиха, че ще съставят бланкетно обръщение до областния управител, с "което да го уведомим за провеждания цирк в общинският съвет на Несебър". Очаквано против новото допитване е и кметът на Обзор Христо Янев.

 

ПО СЪЩАТА ПЪТЕКА

Междувременно центробежни настроения се появиха и на север - в Кранево. Местните жители са недоволни, че община Балчик не отпуска средства за селището. Преди дни се проведе събрание, на което хората решиха да затворят пътя на Дуранкулак в знак на протест. Ако община Балчик не вземе мерки, демонстрацията ще се проведе до края на настоящата седмица. Засега намерение за отделяне няма, но хората твърдят, че промени при финансирането трябва да има. Те искат да развиват туризъм, разчитайки на чужденци, а това без благоустрояване няма как да стане. Според кмета на Кранево Румен Николов около 2 млн. лв., осигурени от селото в общинския бюджет, би следвало да се връщат обратно. Версията на общината засега е, че рестрикциите са се наложили заради пандемията.

    

Още за Обзор и селата:

Обособяването на новата община Обзор не минава гладко. Около 200 местни жители пратиха в президентството молба Румен Радев да спре процеса за отделяне от Несебър.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата