Медия без
политическа реклама

Контра в Обзор: Радев, спри незаконната община!

Около 200 жители молят президента да прати казуса в Конституционния съд

27 Март 2021
Красивият Обзор очаква бъдещето си.
Фейсбук
Красивият Обзор очаква бъдещето си.

Обособяването на новата община Обзор не минава гладко. Около 200 местни жители пратиха в президентството молба Румен Радев да спре процеса за отделяне от Несебър. За да бъде финализирана процедурата, решението на правителството, взето преди три дни, трябва да бъде последвано от указ на държавния глава. 200-те молят Радев да не подписва и да прати казуса в Конституционния съд. Те са жители на селата край Обзор, представляват около 10% от населението на проектообщината.

Решението на Министерски съвет бе предшествано от референдум в края февруари. Участие взеха 75% от избирателите, а създаването на новата община бе подкрепено от 73%. Въпреки категоричната народна воля, законността на допитването е силно дискусионно - според буквата на закона за прякото участие местни референдуми се провеждат единствено за въпроси от компетенцията на местната власт; казусът в случая не е такъв. Гласуването бе свикано от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, но има съмнения дали в действието си той не е смесил недопустимо законови процедури. Недоволните хора от селата изказаха тези съображения още преди референдума и протестираха срещу него. "Ние просто не желаем промяна", коментира пред "Сега" Росица Ракова от село Баня. Има настроения и за организиране на контрареферендум.

Цялата сага е съчетана с много силни партийни нюанси. Отделянето на Обзор бе мощно подкрепено от местни фактори на ГЕРБ, кметът на градчето Христо Янев е представител на партията на Борисов. Мигновеното решение на правителството, и то на финала на мандата, показва, че и на централно ниво замисълът е бил същият. Администрацията и общинският съвет в Несебър бяха против, но кметът Николай Димитров, опонент на ГЕРБ, до момента няма сили да се противопостави. Той е притиснат съдебно, дори му се наложи да спечели настоящия четвърти мандат от ареста. Дълго време преди това ГЕРБ просто не успяваше да го събори. Партията печелеше изборите в Обзор (Янев е трети мандат кмет), но не и в общинския център.

 

БРЯГ

Селата, чийто отделяне от Несебър е в ход заедно с Обзор, са Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница. По-любопитното е, че в новата единица трябва да попадне апетитно кътче от морския бряг - голяма част от курорта "Елените" и плажът на Иракли.

Още по темата:

Проведеният в неделя референдум в Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница се оказа феноменален със своята активност. Гласуваха цели 75% от избирателите, което е рядко срещан висок интерес у нас към допитване.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата