facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Най-сетне започва разширяването на бул. "Тодор Каблешков"

1 591
 Илияна Кирилова

От неделя до началото на август ще траят работите по разширяването на част от ключовия столичен булевард "Тодор Каблешков", съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Първият участък е от бул. "България" до ул. "Луи Айер" и е с дължина 1 км. Освен него, цялостното разширяване на "Тодор Каблешков" е разделено на 7 части, като целта е в крайна сметка той да се свърже с бул. "Черни връх". Изпълнител на проекта е "Трейс груп", а стойността на строителните дейности между бул. "България" и "Луи Айер" е 11 млн. лв. Булевардът няма да бъде затварян, тъй като разширяването ще се извършва изцяло в южната му страна. След приемането на обекта гаранционният срощ ще бъде 8 години.   

"Тодор Каблешков" е една от най-важните артерии в София и е част от т.нар. вътрешен ринг, който трябва да извежда трафикът към Околовръстното шосе. Обещанията за неговото разширяване и продължение вървят от години, още от времето когато премиерът Бойко Бориков бе кмет на столицата. Специално участъкът между бул. "България" и "Луи Айер" трябваше да е готов през 2018 г., но работите бяха отложени с цел проектът да се изпълни в пълния си обем - с изграждане на трамвайно трасе.

Днес Фандъкова коментира, че работата започва едва сега, защото подготовката за тези проекти била дълга и свързана с големи инвестиции. "Само за отчужденията в участъка от един километър на "Тодор Каблешков" до "Боянски водопад" сме инвестирали около 11 млн.лв. Това не се вижда и хората не го знаят. Строителството се вижда, но отчужденията са свързани с много усилия", поясни кметът.

"Заедно с разширяването на този участък работим много усилено за осигуряване работата и в следващия участък- от "Луи Айер", през бул. "Черни връх" до бул. "Симеоновско шосе". В момента отчуждаваме активно, работим заедно с главния архитект и кметовете на райони за придобиване на терените. В следващия участък става въпрос за 116 имота като 34 от тях вече са платени. Инвестирали сме около 3 млн.лв. до този момент, но предстои отчуждението на още имоти, каза още Фандъкова.

Според главният архитект Здравко Здравков проектът е направен така, че по бул. "Тодор Каблешков" да бъде споделено движение на автомобили, пешеходци и велосипедисти като част от усилията на общината да изгражда по съвременен начин улиците и булевардите. 

"Велосипедистите ще имат от двете страни еднопосочна велоалея с ширина от 1,5 м. Велосипедистите и пешеходците ще бъдат разположени на отделни нива. По този начин имаме булевард с профил около 38,5 метра, с два тротоара по 5 метра за пешеходци, с озеленяване, с бус лента, с място за велосипедно преминаване. По средата оставаме профил, да дадем възможност да се развие в бъдеще трамвай, който е изключително важен за града, защото ще даде възможност за връзка от бул. "Овча купел" до метростанцията "Св. Климент Охридски", каза Здравков.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София брани привилегиите за паркиране на чиновници и депутати
Столична община не успява да напълни буферните си паркинги
Фандъкова: Носенето на маска не пречи на никого

28.06.2020

Обновена

1140 17

Коментари

Luckbox

С две думи - ще се направи разширение, което не стига до никъде. защото отчужденията по цялото трасе още не са приключили. Т.е. с този темп цялостното завършване на булеварда ще стане след няколко десетилетия, когато телепортацията е измислена и няма да има нужда от пътища. 

скайспирит

👍 Пореден епизод от планирания грабеж. 

 

Перлата на короната на настоящата власт - ремонта на "Граф Игнатиев" започна с цена 20 милиона лева.  

Звън®
снимка на Звън®

Неусетно ще дойде и това време. Първият удостоен с честа да се телепортира по бул. "Тодор Каблешков" в учатъка от бул. "България" до ул. "Луй Айер" ще бъде незаменимата учителка по руски Фандъкова, която празнува 30-ия си мандат като кмет на София.

редник

 бул. "България" до ул. "Луи Айер" и е с дължина 1 км... Изпълнител на проекта е "Трейс груп", а стойността на строителните дейности между бул. "България" и "Луи Айер" е 11 млн. лв. 

 

Е-ех, що не станах пътищар?...

Хулиган

Е-ех, що не станах пътищар?...

То, ако беше толкова просто, всеки щеше да се натиска за пътищар.

Ти колко суджука си подарил на ГерП?

Тогава чак ще си с предимство при обществените поръчки...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/29/obshtestvenata-porwchka/

'FranceskRivalta'8

Задава се нов мутрограбеж:

Мая Манолова в свое становище, изпратено до Министерството на енергетиката и до енергийния министър Теменужка Петкова:

 

То е по повод изменения в Закона за енергетиката, с които след 25 октомври 2020 г. поетапно да се въведе месечно отчитане на потреблението на топлинната енергия в имотите на потребителите. Отчитането ще става с измервателни уреди, които хората да си платят. Промените в закона се правят през преходните и заключителни разпоредби на друг закон – Закона за енергийната ефективност.

 

Настояваме правителството на г-н Борисов, щом предлага такива разходи за обикновените хора, да им осигури средства от държавния бюджет, с които да бъдат закупени и монтирани нови топломери, водомери и индивидуални разпределители, се казва още в становището на Манолова.

 

Според експерти на „Изправи се.БГ" в следващите до две години гражданите, които са на централизирано топлоснабдяване, трябва да направят непредвидени разходи за 100 млн. лв. за нови устройства.

 

От Гражданската платформа сравняват това с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, също платена от бюджета.

nafta

Мая Общата пак нещо е пропуснала. Всички контролни уреди се заменят на десет години, а от сума ти време насам се монтират единствено топломери с дистанционно отчитане. Ама кудкудякане му е майката! Защо не кудкудяка по отношение на уредите за телефонна връзка, монтирани във всеки асансьор, които струваха по пет_шестотин лева и всеки месец се плащат едни суми на мобилните оператори? Ясно е защо. Защото законът за тези уреди се написа и прие когато Общата беше зампредседател на НС и с гили гърди бранеше правителството от народа, за когото сега се е загрижила.

Калпазанче

Махнаха "Пъпката на Фандъкова" от Витошка.

Шадраванът така и не проработи. Но пречеше на манифестацията  на чесъните през празнични и почивни дни.

До кога експерименти с парите на данъкоплатците?

Копроним

И кви са тия уреди за телефонна връзка? Що ги няма в моя явно незаконен асансьор?

YMCA

Как по Т. Каблешков ще стане връзка между бул. Овча купел и метростанция Кл. Охридски знае само арх. Здравков. 

Талибан

204 откъде ще минава?

 

Булевардът няма да бъде затварян, тъй като разширяването ще се извършва изцяло в южната му страна.

Ще видим тая работа.

Pojar

Мани това. Ако тръгнеш от кръстовището на България в посока Лидл и искаш да се прибереш в апартамента си който е точно в ляво в квартал Гоце Делчев имаш приятната изненада че имаш знаци след знака продължи направо, забраняващи ти ляв завой, при което трябва да караш още километър през Костенски водопад. После що София е замърсена. 

редник

 

Хулиган

Е-ех, що не станах пътищар?...

То, ако беше толкова просто, всеки щеше да се натиска за пътищар.

Ти колко суджука си подарил на ГерП?

 

Е, стана сложно - значи първо е трябвало да уча за месар?...  Кой да ми каже, кой...    ;)

 

vandim

Е ще останат малко пАри за филъри. Тъкмо устат и ще стане като на джокера.

Pojar

Малко зелена боя и жабока Кермит има дубльор.😁

майор Цепеняков

Питаше някой наскоро госпожата: "Не може ли просто да крадете, като ни спестите ремонтите?"

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×