Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-голямата болница у нас осъди НЗОК за неплатено лечение

Касата ще трябва в едномесечен срок да покрие скъпи лекарства за рядко заболяване на четирима пациенти

02 Дек. 2022
Pexels

НЗОК бе осъдена от пловдивската болница "Св. Георги" за отказ да плати извършено скъпоструващо лечение на стойност 657 158 лв., съобщи адвокат Мария Шаркова, чието дружество представляваше интересите на лечебното заведение в съда заедно с адвокат Руска Владимирова. Болницата, която е най-голямата в страната, е спечелила делото и на двете инстанции.

В дъното на спора е лечението на четири деца с рядкото заболяване спинална мускулна атрофия, за което по специален ред се доставя скъпоструващ препарат. Лечението на малките пациенти е започнало през юли 2019 г. За всеки от пациентите управителят на НЗОК е издал заповеди, с които е било одобрено заплащането на лекарствения продукт за провеждано лечение за период от три месеца с по четири флакона. През януари 2020 г. УМБАЛ "Св. Георги" получава по един флакон за всяко дете на цена от 164 289,60 лева или общо 657 158,40 лева. Доставчикът издава фактури и болницата ги представя пред НЗОК за плащане. Управителят обаче отказва да ги плати.

До март 2020 г. управител на касата бе Дечо Дечев, а след това парламентът избра за поста проф. Петко Салчев, който го заема и до днес. През същия този март 2020 г., твърди НЗОК, правилата за отпускане на въпросните лекарства са променени със задна дата от 1 януари 2020 г. Така проверка установява, че нарушения при прилагането на медикаментите няма, но в същото време касата отново казва, че не може да плати.

Съдът установява, че заплащането е следвало да се извърши по реда, който е действал до 31.12.2019 г., тъй като тези бройки лекарствен продукт са одобрени за заплащане през 2019 г. и за тях е бил разчетен ресурс в МЗ. Съдът приема още, че действително от 1 януари 2020 г. са налице други изисквания за провеждане на лечение, но указанията са издадени близо три месеца след определените дати за поставяне на последните четвърти апликации на пациентите. При провеждани след това лечения на спинална мускулна атрофия болницата се е съобразявала с новите изисквания.

Управителят на НЗОК трябва в едномесечен срок от влизането в сила на съдебното решение да заплати на УМБАЛ "Свети Георги" 657 158,40 лв. Върховният административен съд потвърждава това решение.

Още по темата