Медия без
политическа реклама

Настоящ и бивш МВР-шеф влязоха в спор на помен за загинали полицаи

Стоянов пак нападна главния секретар, а Демерджиев го обвини, че използва смъртта на полицаи, за да прави чистка

25 Авг. 2023
Иван Демерджиев и Калин Стоянов влизат в сградата на МВР
БГНЕС архив
Иван Демерджиев и Калин Стоянов влизат в сградата на МВР

Настоящият министър на МВР Калин Стоянов и предшественикът му Иван Демерджиев влязоха в задочен сблъсък и спор за това кой за какво е виновен във вътрешното министерство, има или няма чистка и дали трябва или не трябва да бъде сменен главният секретар на МВР.

Двамата присъстваха на откриването на паметника на загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев, които бяха премазани от автобус с мигранти точно преди 1 година в центъра на Бургас. 

"За съжаление 2022 г. е най-трагичната и мрачна година в историята на  МВР за последните 20 г. Животът си загубиха петима служители докато изпълняват служебните си задължения. Грешки има и то от много хора - неправилна комуникация и организация но дейността и на всички ангажирани  с преследването на нелегалната миграция структури", каза Стоянов. Така той за втори път опита да нападне с тази теза тогавашното ръководство на МВР и да аргументира искането си за смяна на главният секретар на МВР Петър Тодоров . "Ако нямаше съществени пропуски, днес нямаше да сме тук", заяви Калин Стоянов.

В МВР все още няма официален отговор от президента за исканата оставката на главния секретар Петър Тодоров, обяви още вътрешният министър. Стоянов се е запознал с вчерашната позиция на президентството, но отрече искането за оставката да е по политически причини.

Интригата с освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров се заплите.

"Оставам с убеждението, че президентът ще вземе своето решение, без изобщо да вземе под внимание всички случаи, които конкретно съм изброил в мотивираното искане до него. Това са пропуски, които, ако може би, не бяха допуснати към онзи момент, ние нямаше да сме тук. Други конкретни мотиви – ако не бяха допуснати съществени пропуски, може би, днес убиецът на Митко от Цалапица щеше да е там, където му е мястото, а именно в ареста с постоянна мярка "задържане под стража". И може би, ако не бяха допуснати тези пропуски, днес между нас щеше да бъде жив, психолога от София, който беше убит", каза МВР-шефът.

Президенът Румен Радев отказа да освободи главният секретар на МВР Петър Тодоров и ясно показа, че е на нож и дори във война с правителството.

След официалната церемония обаче, доскорошният служебен вътрешен министър Иван Демерджиев опонира на приемника си, като заяви, че сегашното ръководство на МВР извлича политически дивиденти дори от събитие като днешното  в Бургас.

"Никой дори не ме покани за откриването на паметника, а преди година заедно с близките изпратихме тези достойни мъже. За съжаление, тяхната смърт се ползва, за да се реализира сценарият от онзи запис, който изтече в публичното пространство. Тяхната смърт се използва, за да се оправдае безпрецедентната чистка в МВР", заяви бившият министър на МВР.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата