Медия без
политическа реклама

Насред енергийната криза София се оказа с 5 ледени пързалки

Австрийска фирма получи за безплатно ползване 4 дка в Княжеската градина

02 Дек. 2022ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Новият леден парк в центъра на София ще остане там до март догодина.

Докато градовете в Европа прилагат различни мерки за пестене на ток и газ заради високите сметки, Столична община обяви откриването на втори общински леден център, с което пързалките за зимни кънки в столицата стават най-малко пет. Снощи бе открит леденият парк в Княжеската градина, който се кичи със славата да е най-големият на Балканите. Разположен е върху около 4 дка пред и около Паметника на съветската армия.

От общината твърдят, че новият комплекс е изграден по подобие на този във Виена. Инициатор за създаването на столичния парк е общинската фондация "София – европейска столица на спорта". Председател на управителния й съвет е шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ, а в ръководството й влизат още заместник-кметът Мирослав Боршош и общински съветници от различни партии.

Столична община няма да направи никакви разходи за изграждането на парка, тъй като всички разноски се поемат от австрийската фирма, която го строи, поясни пред "Сега" Анатоли Илиев, който е общински съветник от ГЕРБ и член на УС на фондацията. Срещу това кметството предоставя безплатно обширния терен в центъра, който е предварително одобрен от фирмата в конкуренция с други градове в Европа. След приключването на дейността съоръжението остава собственост на компанията, съобщи още Илиев. Той коментира, че ползите за София се състоят в това, че жителите й ще имат още едно място, на което да спортуват, и че в определени часове децата ще могат да карат безплатно кънки в новия зимен парк. Всъщност същата услуга вече се предлага и от други пързалки. 

Леденият парк ще остане в Княжеската градина до март догодина. Работното му време ще е всеки ден от 11 до 22 часа. От 1 януари учениците в София ще могат да ползват безплатно пързалката между 10 и 11 ч. Съоръжението е предвидено да работи при температура до 18 градуса.

Цената за посещение е 20 лева за сесия от 2 часа, а още 2 лева ще струва наемането на кънки. Отделно 10 лева ще се плаща за обучение с инструктор. Сесиите ще траят от 11.00–13.00 ч., 14.00–16.00 ч., 17.00–19.00 ч. и 20.00–22.00 ч., а между тях ще има едночасова почивка за почистване на леда. На територията на ледения парк ще има и Коледен базар.

Освен в Княжеската градина, тази зима кънки в София ще могат да се карат и на още места, които вече са се превърнали в традиционни за зимни спортове. Днес за осма поредна година в парк "Възраждане" отваря врати другата общинска пързалка. Тя е с площ от 800 кв. м и се стопанисва от дружество "Спортна София 2000" ЕАД. Стартът е в 10 часа, а входът през първия ден е свободен. След това децата и учениците отново ще могат да спортуват безплатно от понеделник до петък между 14 и 15.30 ч., като по желание ще могат да се наемат само кънки и инструктор. За останалите посетители входът е 10 лв. за 90-минутна сесия. Наемът на кънки на тази пързалка е 8 лв., а на инструктор за 30 мин. – 10 лв. Работното време на втория общински леден център е всеки ден от 10 до 21.30 ч., като последната сесия започва в 20 ч.

Вече работи и частният леден център "Юнак", който много софиянци познават като бившата пързалка "Дружба" до ст. "Васил Левски". Тази пързалка също работи ежедневно от 10 до 23.20 ч. Вход с кънки под наем е 13 лв. за 80-минутна сесия. Със собствени кънки цената е 11 лв. Обучението с инструктор е 16 лв. за 40 минути. Всеки ден от 10 до 11.20 ч. и от 14 до 15.20 ч. децата могат да карат безплатно или срещу 5 лв., ако наемат кънки. В момента вървят записвания за програмата "Първи стъпки на леда", по която всяка събота и неделя олимпийската шампионка Евгения Раданова и фигуристът Найден Боричев ще провеждат безплатни уроци от 9 до 10 ч. За този център билети могат да се купят и онлайн. 

Свободни пързалки провежда и леденият център "Славия" при едноименния стадион. Неорганизирано там може да се карат кънки в сряда и петък от 19 до 20.30 ч. и в събота и неделя от 11.30 до 13 ч. и от 17 до 18.30 ч. Цената на свободното каране е 10 лв. и 3 лв. за наем на кънки. Освен това център "Славия" предлага и обучение на любители от професионални фигуристи и състезатели по хокей на лед срещу 15 лв. за 1 час. 

Ограничени часове за свободно каране има и в Зимния дворец на спорта в Студентски град, който се управлява от държавната фирма "Академика 2011". В него с приоритет тренират и провеждат състезанията си националните и клубни отбори по хокей на лед, фигурно пързаляне, шортрек и др.

Още по темата