Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 390 000 пенсионери ще получат поне 100 лв. добавки

Увеличението на редовите пенсии е само 8,8%, въпреки твърденията на управляващите

07 Февр. 2022ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Pixabay

За най-малко 389 860 пенсионери добавките към днешното плащане на пенсиите ще надхвърлят 100 лв. Това показва анализ на НОИ за ефектите от преизчислението, предоставен на парламентарната социална комисия.

От днес с февруарските си пенсии над 1 млн. възрастни ще получат три добавки - редовната ковид добавка от 60 лв. и две компенсации за намалените суми през януари спрямо декември. Двете компенсации са съответно за януари и за февруари. Същевременно пенсионерите трябва да имат предвид, че в сметките не влиза допълнителната сума, която получиха миналия месец за преизчислените си пенсии за последните 7 дни на миналата година. Поради това е възможно пенсията да им се стори по-малка.

В анализа на НОИ за пръв път се признава, че реалното увеличение на редовата пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст в трета категория труд е 8,8%, а не както непрекъснато властите тръбят - 12,9%. Подчертаването на по-високия процент подведе хиляди възрастни да очакват нещо повече от преизчислението, поради което Нова година дойде с огромно разочарование за над 1 млн. от тях.

Този по-висок процент от 12,9% се получава за всички пенсии, когато се вземе предвид и далеч по-голямото увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, при която ръстът е 22,3%. Именно около и под 9% е увеличението на десетки реални случаи, за които възрастни писаха до "Сега". Голямото недоволство за тях е, че от преизчислението бе извадена индексацията на пенсиите от периода 2017-2019 г., когато увеличението се правеше през коефициента за стаж подобно и на последното преизчисление от Коледа 2021 г.

В оправданията си за намалените суми от пенсия и добавка спрямо декември управляващите особено силно подчертаваха, че за много възрастни намалението е в рамките на стотинки. НОИ обаче има точни данни колко пенсионери какво намаление са получили. В рамките на стотинки - под и равно на 1 лев, е намалението за 174 096 възрастни. Между 1,01 и 5 лв. е намалението за 72 987 души. 179 060 възрастни са получили между 5,01 и 10 лв. по-малко. 115 897 са получили с 10,01 до 15 лв. по-малко. 136 221 души са получили между 15,01 и 20 лв. по-малко.

389 860 пенсионери са получили над 20,01 лв. по-малко. Това означава, че сега ще получат минимум 20,01 лв. добавка за януари, минимум 20,01 лв. за февруари и 60 лв. обичайната ковид добавка. Оттук се получава и общата сума от минимум 100 лв. над преизчисления размер на пенсията.

Макар да са съвсем малко, ще има пенсионери, за които добавките този месец ще надхвърлят 140 лв. 16 591 пенсионери са получили с 40,01 до 45 лв. по-малка сума през януари спрямо декември. За 6675 души щетата е между 45,01 и 50 лв. 2885 пенсионери са получили между 50,01 и 55 лв. по-малко, а 1827 души са получили най-голямо разочарование - над 55 лв. намаление на пенсия и добавка през януари. Тези хора би следвало този месец да получат 170 лв. над пенсията си.

През март добавките за хората с намалена сума ще бъдат две - 60 лв. ковид добавка и компенсацията за намалението за март. Това положение е гарантирано до края на юни. През юли засега е сигурно осъвременяването с 6,1% по швейцарското правило. Управляващите усилено говорят за ново преизчисление, като се обсъждат "десетки" варианти, според социалния министър Георги Гьоков. Много е вероятно и добавката под някаква форма да бъде интегрирана в размера на пенсията, за да няма връщане назад. Говори се и за прехвърлянето й към социалното подпомагане, където тя вече ще се дава по доходен критерий, а не безусловно.

 

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ

С цел ясно разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, извършвани от НОИ, институтът предлага нова електронна справка за изплащаните всеки месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Справката вече е достъпна на сайта на НОИ, като за момента има информация за февруарските плащания. За нея е необходим персонален идентификационен код на НОИ.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират.

Хората, които получават пенсиите си в пощенските станции - това са около 1 млн. възрастни, ще получат служебен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, ковид добавка и компенсаторна разлика и между сумата за декември 2021 г. и тази за месеците януари и февруари 2022 г., ако е налична такава.

 

ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН

От 31 януари НОИ отвори още един горещ телефон за пенсионни консултации. На тел. номер 02 926 11 11 (мобилен 0882 187 111) се предоставя информация, свързана изцяло с актуалните промени в пенсионното законодателство, правото на пенсия и възможностите за пенсиониране, без да бъдат извършвани справки, изискващи предоставяне на лични данни.

Три допълнителни плащания ще има към над 1 млн. пенсии за февруари, потвърди тази сутрин на пресконференция социалният министър Георги Гьоков. Пенсиите ще се плащат в регулярния период - от 7 до 21 февруари.

 

Още по темата