Медия без
политическа реклама

Този месец над 1 млн. пенсии ще имат три добавки

Търси се начин да няма намаление на получаваните суми от средата на годината

01 Февр. 2022Обновена
Георги Гьоков
БГНЕС
Георги Гьоков

Три допълнителни плащания ще има към над 1 млн. пенсии за февруари, потвърди тази сутрин на пресконференция социалният министър Георги Гьоков. Пенсиите ще се плащат в регулярния период - от 7 до 21 февруари.

Причината за това са компенсациите за гафа, с който правителството започна годината - 1,068 млн. пенсионери получиха по-малко отколкото през декември. Дотук се стигна, след като увеличението на пенсиите от 25 декември не успя да компенсира намалението наполовина на ковид добавката, която до декември беше 120 лв., а от януари до края на юни ще бъде 60 лв.

През февруари пенсионерите с намаление на общата сума от пенсия и добавка ще получат ковид добавка в размер на 60 лв., доплащане за февруари за достигане размера на декемврийското плащане и още едно доплащане - за януари, обясни Гьоков. По-късно от НОИ съобщиха, че за близо 247 хиляди възрастни разликата е до 5 лева.

От март до юни към пенсиите на хората с намалени суми ще има две доплащания - ковид добавка от 60 лв. и доплащане за достигане размера на декемврийската сума.

През януари обаче имаше доплащане за преизчислената пенсия за 7 дни от декември, което няма да го има през следващите месеци, подчерта социалният министър.

"Част от неяснотата за размера на пенсиите се дължи на факта, че размерът на добавката бе променян няколко пъти и самата добавка се плаща с пенсията. Няма намален основен размер на пенсиите, те нараснаха с 12,9% средно. В пенсионната история през последните 12 години няма такова голямо увеличение в рамките на една година", коментира Гьоков.

"Ще направим всичко възможно за разделяне на пенсиите и изплащаните добавки към тях. Смятаме, че ако добавките бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния временен характер", каза още социалният министър. Единият вариант е добавките да се изплащат по различно време от пенсиите, както се направи днес с ваксинационната добавка, но това означава над 1 млн. пенсионери да ходят по два-три пъти в пощата. За хората, които получават пенсиите си в пощите, се предвижда да получат служебен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, ковид добавка и компенсаторна разлика и между сумата за декември 2021 г. и тази за месеците януари и февруари 2022 г., ако е налична такава.

 

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ

НОИ предлага нова електронна справка за изплащаните всеки месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя ще даде възможност всеки пенсионер да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената всеки месец ковид добавка. Предстои справката да бъде достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират.

 

ОБЕЩАНИЯ

Гьоков най-сетне внесе яснота и по повод често даваното обещание от "Продължаваме промяната", че тази година няма да има пенсионери под линията на бедност. От самото начало е ясно, че това обещание е неизпълнимо на този етап, но за пръв път има признание и от страна на правителството.

"Пенсии в общия смисъл на понятието под линията на бедност ще има, тъй като има пенсии, които не са свързани с трудовата дейност - инвалидност, наследствени и пр. Но към момента няма изплащана индивидуална пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст, която заедно с добавка да е под линията на бедност", обясни министърът.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 370 лв., като с добавката от 60 лв. надхвърля линията на бедност (413 лв.). Има обаче много пенсии, които са по-ниски. Социалната пенсия например е 170 лв., а с нея са свързани още няколко вида минимални пенсии.

 

БЛИЗКО БЪДЕЩЕ

Социалният министър призна и че за разлика от сегашните безусловни ковид добавки, в бъдеще допълнителните плащания ще зависят от размера на доходите на пенсионера. "Волята на това правителство е да подпомага чрез социалното подпомагане пенсионерите с доходи под линията на бедност, като подчертавам - доходи", каза Гьоков.

Това означава, че пенсионерските добавки следва да се приравнят на социални помощи и ако например пенсионерът получава доходи от наем, рента и пр., няма да бъде подпомаган. "Друг е въпросът, че е недопустимо да има и един българин, който да живее под линията на бедност", коментира министърът.

За след юни правителството все още не знае какво ще направи извън предвиденото според Кодекса за социално осигуряване увеличение по швейцарското правило с 6,1%. Гьоков и тук призна, че това увеличение няма да покрие междувременно натрупаната инфлация. Работна група търси начин от юли да не се стигне до намаление на получаваното от пенсионерите след края на ковид добавката, като новини как точно ще стане това няма.

 

ДОБАВКА ВАКСИНА

Днес близо 700 000 пенсионери получиха и добавка от 75 лв. за завършен ваксинационен курс до края на 2021 г. От журналистически въпрос на брифинга се разбра, че някои банки са определили плащането като пенсия, което въпреки всички положени усилия за яснота и разграничение и от страна на НОИ, и от страна на медиите, отново поражда объркване що за добавка е това. Управителят на НОИ Ивайло Иванов обеща да провери коя институция е определила така плащането, като допусна, че е възможно то автоматично да е класифицирано като пенсия, защото идва от осигурителния институт.

959 ваксинирани пенсионери ще получат добавката си в чужбина, тъй като получават там пенсията си, а са се ваксинирали в България.

 

ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ
Около 680 жалби са подадени от пенсионери, като част от тях са по различни от преизчислението теми, съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов. Както "Сега" писа, много пенсионери намират за неправилно, че в преизчислението не е включена индексацията от 2018 и 2019 г., тъй като бе правена по различен на обичайния начин.

Последвайте ни и в google news бутон