Медия без
политическа реклама

Над 200 души скандираха на протеста срещу Фандъкова

"Дали за 17 г. ГЕРБ спряха "ремонта на ремонта" в общината?", попитаха от "Спаси София"

12 Окт. 2022Обновена
Протестът пред Столична община
Спаси София
Протестът пред Столична община

Със скандирания "Оставка и затвор, Данче - позор" започна днешният протест на "Спаси София" пред "Московска" 33. Искането на протестиращите, които по информация на БНР са над 200 души, е едно - оставка на кмета Йорданка Фандъкова. Проявата е срещу цялостното й управление - некачествените ремонти, презастрояването, мръсния въздух и корупционните практики.

"Протестът не е личен на "Спаси София", а на всички граждани. Не казваме, че нещо ще се промени, но със сигурност няма да се промени, ако стоим с ракийката вкъщи", обявиха организаторите.

"Не ние гражданите, а вие давате 200 млн. годишно, на вълци, орлета, за да тъне София в боклуци. Не ние гражданите, а вие издавате разрешителни за строеж на небостъргачи, погазвайки зелените площи", обърна се Борис Бонев към представителите на общината. "За 17 г. дали ГЕРБ спряха корупцията в общината? Дали ГЕРБ спряха "ремонта на ремонта" в общината? София може да бъде онзи прекрасен град, в който живеем и като ни идват гости от чужбина, да не се чудим откъде да ги прекараме, за да не видят "ремонта на ремонта", продължи той.

Софтуерният консултант Христо Христов говори за некачествените ремонти на Графа, Шишман, Витошка, на жълтите павета. "Целият ни град се управлява както се съсипват жълтите павета", заяви той.

"Достатъчно дълго търпяхме това безобразно отношение към нашите културни ценности, към нашия град, към унищожаването на неговия потенциал", коментира по-рано лидерът на неправителствената организация Борис Бонев.

"Безобразният ремонт на жълтите павета бе просто поводът, който ни накара да организираме протеста. Всъщност това е протест за цялостно творчество, защото за 17 г. тези хора на власт не успяха да решат нито един от сериозните проблеми в София. Нито презастрояването е спряло, нито има паркоместа, нито проблемите с трафика, мръсния въздух или местата на детските градини са решени. Мисля, че дадохме достатъчно време на това управление да покаже колко може, то се показа - не може и мисля, че е време да сменим хората и начина, по който, които управляват София", каза още той, цитиран от БНТ

Зам.-кмет по строителството в СО Ангел Джоргов е коментирал, че ремонтът на паветата не е приет и разплатен - предстои пренареждането им, както и че на фона на свършената работа до момента некачествената работа е сравнително малко и това не бива да се пренебрегва.

Бонев представи няколко принципа на протестиращите, от които те да не отстъпват в исканията си - да се "сложи край на ремонтите на ремонтите", както и всяко решение в Столичната община да се води от интереса на гражданите, а не на фирмите и близките до властта бизнесмени. "Ще се борим до край", обеща той.

Протестът продължи с музика и скандирания "Оставка".

 

 

ПРОВАЛ

Минути преди протеста на "Спаси София" от партия "Възраждане" се опитаха да привлекат вниманието с паралелна акция пред Столичната община. Зам.-председателят на Столичния общински съвет Борислав Иванов опита, но неуспешно, да свали украинското знаме от фасадата на сградата на Столичната община. "Аз съм член на Комисията по обществен ред и сигурност и ще направя така, че украинското знаме да бъде свалено. Днес не успях, тъй като то беше охранявано от трима полицаи и трима общински съветници от ГЕРБ. Загубихме битката, но войната ще бъде спечелена, украинското знаме рано или късно ще бъде свалено", заяви той, цитиран от dariknews.bg.

Иванов, който влезе в СОС от "Атака", е станал член на "Възраждане", съобщиха преди минути от ДБ. Това означава, че "Възраждане" вече има зам.-шеф на СОС, без да се е явявал на избори в София. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата