Медия без
политическа реклама

МВР внезапно се сети за "Златния гьол" и милионите на хората с прякори

Министри се надпреварват да връщат държавата на границата

12 Яну. 2023
БНТ

Служебните министри започнаха да се надпреварват да връщат държавата на границата, да поемат контрола върху "Златния гьол" на Капитан Андреево и да спират милионите към хората с прякори, сякаш са на власт от няколко дни, а не от половин година. След като само преди два дни земеделският министър Явор Гечев се заканваше на ГКПП "Капитан Андреево", този път там се появи и вътрешния министър Иван Демерджиев.

"Държавата ще поеме контрола върху "Златния гьол" и милионите, които се изливат от този гьол в джобовете на хората с прякори", заяви МВР-шефът, цитиран от БНТ.  "Няма да се изливат повече, а ще останат в българската държава. Странно е защо не успяха да се справят в предходния кабинет с тази задача при положение, че основите бяха поставени при първите две служебни правителства", допълни Демерджиев. 

 През 2013 г. скандалът със "златната локва" и такса "дезинфекция", събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата.

„Очаквам да приключи над 10-годишната експлоатация на този обект от частни ръце. Както казах, хора с прякори стоят зад тази експлоатация. Милиони текат там. Странно за мен е защо в МВР няма нито една преписка, след като НАП констатира редица нарушения. Това ще се промени. Всички тези обстоятелства ще бъдат разследвани и виновните ще бъдат установени и наказани“, категоричен бе вътрешният министър. Той допълни, че за него са били страни действията на НАП, които са били частични, доколкото е запознат.

Държавата си връща контрола над „златния гьол", обяви министърът на земеделието Явор Гечев.

Втората задача, заради която служебният министър е на „Капитан Андреево“, по думите му е пунктът да се развие по начин, че да може спокойно да пропуска огромния обем от трафик, който се увеличава с около 20% всяка година. „Задачата, която ни е поставена, е на практика да го преизградим и да имаме нов, модерен пункт не само тук, а и на „Лесово“. Тук трябва да се пусне трета лаборатория, която да обработва товарите, идващи от Турция и трябва да се пусне нова лаборатория в „Лесово“, която да се справя със същата задача“, каза още Демерджиев. Всички тези лаборатории ще бъдат под държавен контрол.

„Ще се пусне жп линия по отсечката Одрин – Ямбол и ще се пусне отсечка от магистрала „Марица“ до „Лесово“, за да може пунктът да е равностоен на „Капитан Андреево“, обясни още Иван Демерджиев. Ще бъде пусната и система за електронно управление на пункта „Капитан Андреево“, за да може обработката на пътнико- и товаропотока да става по-лесно и прецизно. Ще бъдат пуснати нови три линии и амбицията на служебния кабинет е това да стане до  края на месеца. Би могло да има забавяне заради метеорологичните условия, но скоро след този срок трите линии ще функционират, обеща Демерджиев, цииран от Би Ти Ви.

Още по темата