Медия без
политическа реклама

МВР съветва хората да се барикадират и бронират срещу крадци

Високи огради, огнеупорни сейфове, видеонаблюдение, метални врати, осветление с таймер са само част от полицейските съвети

19 Юни 2024Обновена
Полицаи раздават листовки със съвети срещу крадци
МВР
Полицаи раздават листовки със съвети срещу крадци

Получаващото милиарди левове от бюджета, за да пази здравето, живота и имуществото на хората МВР, рекламира съвети към хората, в които на практика им указва да се барикадират, бронират, да се опашат в камери  и да хвърлят десетки хиляди левове, за да се опазят от крадци. 

Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство за провеждана "специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали"  на територията на Областната дирекция (ОД) на МВР- Шумен.

Посочено е, че акцент в операцията е противодействието на домовите кражби и се натъртва, че те заемат относителен дял от 10 процента от всички регистрирани кражби. Обяснява се и че най-често предмет на посегателство са парични средства в левове и валута, накити от благородни метали и че все по-рядко предмет на посегателство са телевизионна и компютърна техника, както и мобилни телефони.

Веднага след това става ясно, че на гражданите се раздават листовки със съвети срещу кражби. Именно от тях става ясно, че хората трябва да заключват вратите си, да затварят прозорците и да контролират достъпа до домовете си. Съветват се хората и да си правят високи огради, всички да имат здрави метални врати, да се увеличи защитата чрез вътрешно осветление с таймер, да има видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника, ако има скъпи вещи и пари да има висок клас огнеупорен сейф - и то да е здраво захванат за бетонна стена или под, дограмата да има антивзломен обков или райбер и други такива.

Иначе МВР анализира, че характерните начини за проникване са чрез отключване с технически средства или счупване на патрон на входна врата, влизане през незаключени врати или тераси на ниски етажи, както и чрез натиск на заключващите устройства на прозорци и врати на тераси.

Обикновено взломните кражби и тези чрез отключване ставали между 8:00 и 11:00 ч.. Най-често обект на посегателство са апартаменти в крайни жилищни квартали. През вечерните часове кражбите са най-често от жилища на ниските етажи, през отворени врати на тераси през летния период, а през останалите сезони извършителите на подобни деяния търсят незаключени врати на жилища, разказват още от полицията.

По-късно в сряда стана ясно, че и полицията в Перник е започна кампания за предотвратяване на домовите кражби. Според Областната дирекция на МВР в града, цитирана от БТА, това било във връзка с обявения от Европейската мрежа за превенция общоевропейски фокус ден за предотвратяване на домовите кражби.

Кампанията на полицията е включвала срещи с домоуправителите на жилищни кооперации, с които са обсъдени ефективни мерки за сигурност, както и начини за увеличаване контрола на достъп в сградите. И там са се раздавали листовки със съвети за предпазване от посегателствата върху собствеността на гражданите. Материалите щели да бъдат разпространени до живущите както в големите, така и в по-малките населени места от региона. Предстояли и "беседи на полицейски екипи с гражданите за ефективните начини за противодействие на този вид престъпления", а кампанията се считала за безсрочна.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВР, кражби

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?