Медия без
политическа реклама

МВР: Спецпрокуратурата отказва арести на престъпни групи

Вътрешното министерство поиска Инспекторатът към ВСС да извърши проверка заради забавени досъдебни производства

25 Окт. 2021Обновена
Снимка: Архив
Разследвания на ГДБОП не стигат до реализация, оплака се главният секретар на МВР

Главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората към Висшия съдебен съвет, в което информира за затруднения в разследването на организирани престъпни групи. Причината е, че редица досъдебни производства, водени от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“, се забавят или спират от Специализираната прокуратура.

В документа са визирани 25 досъдебни производства, при които има такова забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици. "Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори. Посочваните мотиви са висока натовареност на Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ѝ ръководител и други", пише в писмото на главния секретар.

От вътрешното министерство изтъкват, че тези обстоятелства създават затруднения в разследването на организирани престъпни групи - прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели от показания, както и изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства. Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено.

Наскоро вътрешният министър Бойко Рашков също се оплака от работата на Специализираната прокуратура. "До настоящия момент тя не дава ход на около 25 разследвания, които са започнали в службите на МВР и те няма изгледи да приключат. Много обезпокоителен е фактът, че тези материали, тази дейност на полицията, се отнася до ОПГ", каза Рашков.

В прокуратурата не е получавано копие от писмото на главния секретар, коментира пред "Сега" говорителят на спецобвиненението Христо Кръстев. "Не сме запознати с конкретиката в тяхното становище. Компетентен да прецени срочността е ИВСС", допълни Кръстев. И напомне, че инспекторатът проверява сроковете по делата, но не може да ревизира актовете на магистратите по същество.

Още по темата