Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР ще назначи още 1260 гранични полицаи

Ще бъдем безкомпромисни към участието на служители в незаконна дейност, обеща вътрешният министър

07 Март 2023
БГНЕС
Силовото ведомство отчита над 40% увеличение на мигрантския натиск

Министерството на вътрешните работи предстои да назначи още 1260 гранични полицаи, съобщи днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. "Ако искаме да спрем вълната, която се надига, трябва да вложим всички свои усилия", посочи той.

Силовото ведомство отчита над 40% увеличение на мигрантския натиск от началото на годината в сравнение със същия период на миналата. За миналата година са предотвратени над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Възможно е част от лицата, самостоятелно завърнали се във вътрешността на съседни държави, след като са установили наличие на български патрули и постове по линията на държавната граница, да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България, уточняват от гранична полиция. 

Българските гранични власти са задържали 2298 граждани на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което показва увеличение с 66% спрямо предходната година, сочи годишният анализ на ГД" Гранична полиция". За незаконно влизане извън зоната на граничните пунктове са задържани 1915 лица, а на ГКПП - 383 лица. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница са гражданите на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко и др. На граничните пунктове са установени 12 008 лица и 160 автомобила, обявени за издирване.

От задържаните за каналджийска дейност лица на българо-турската граница са 191, на българо-сръбската граница – 94, на българо-румънската граница – 40, на българо-гръцката граница – 11, на въздушна граница – 3 и 2 на границата с Р Северна Македония, посочват от МВР.

Демерджиев потвърди уверението за съдействие от Европейската комисия за материално обезпечаване на 110 км от българо-турската граница – в областта на наземното и въздушно наблюдение, както и за получаването на нови автомобили. „Ще бъдем безкомпромисни към участието на служители в незаконна дейност, но във всичко останало имате пълната ми подкрепа, целият наличен ресурс на държавата ще бъде впрегнат за нуждите на охраната на границата", подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

По думите на главния секретар на МВР е наложително подобряването на комуникацията с останалите служби на министерството и осъществяването на по-бърз обмен на оперативна информация между дежурните части. „ Ще подкрепим политическото ръководство за вашето по-добро материално обезпечаване, защото високо оценяваме усилията, които полагате ежедневно, ежечасно на границата“, заяви главен комисар Тодоров.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?