Медия без
политическа реклама

МВР-шефът: Водните оръдия можеха да направят всичко на кълбета

Полицията обаче използвала машините само за да охлади протеста срещу БФС

12 Яну. 2024
МВР използва водни оръдия в протеста срещу БФС
БГНЕС архив
МВР използва водни оръдия в протеста срещу БФС

МВР не използвало с пълна мощност водните оръдия при потушаването на протеста срещу БФС през ноември м.г., а е можело да сложи дори лютив спрей и други вещества. Машините били ползвани само за охлаждане, а при максимална мощност всичко щяло да стане на кълбета, но вътрешното министерство го спестило.

Това се разбра от отговор на вътрешния министър Калин Стоянов по време на редовния петъчен парламентарен контрол. МВР-шефът отговори на въпрос на депутата от ПП-ДБ Кристина Петкова, посветен на действията на полицията по време на събитията пред националния стадион.

Стоянов отново подробно разви версията на МВР как те не знаели какво ще се случи, че до последно протеста бил заявяван като мирен, че в полицията не били постъпвали данни за ескалация на протеста срещу БФС през миналата година. Това провокира народния представител да поиска уточнение дали за всеки организиран протест МВР предвижда водни оръдия, макар предварително да не е имало данни за ескалация на напрежението.

Според Стоянов за първи път невиждано на едно място са се събрали футболни почитатели, които враждуват помежду си и то са се събрали с обща цел. "Оттам взехме ограничения, с цел да се презастраховаме. Постъпихме правилно, че изкарахме машините.Тези машини, ако работят по начина, по който трябва, всичко става "на кълбета". Интензивността, с която ги използвахме, бе малка. Просто ги охладихме, нищо повече", оправда той включването на водните оръдия.

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Министерския съвет.

"При крайна необходимост служителите на реда могат да ползват помощни средства. За такива се считат и водните оръдия, а те се ползват освен за физическо, и за психологическо въздействие върху правонарушителите", обясни още вътрешният министър, след което уточни, че преди ползването им винаги се отправя предупреждение към нарушителите. "Действията на протестиращите ескалирали и достигнали размери, застрашаващи здравето и живота на хората и полицаите. Затова и са използвани водометните оръдия - за да се запази животът и здравето на хората и полицаите. Водометните оръдия дори не са използвани с пълната им сила, тъй като към водната струя не са добавяни други вещества и лютив спрей", смята още министърът.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", заяви той пред журналисти.

Ден по-рано Стоянов обяви, че "ако премиерът и вицепремиерът, съгласувано с лидерите на политическите партии, които подкрепят правителството, преценят, че следва да остане като министър и след ротацията", той бил готов да довърши започнатото.

Веднага след събитията през ноември м.г.  оставката му беше поискана от ПП/ДБ заради полицейско насилие по време на протеста. За оставка намекваше и премиерът Николай Денков, който каза че сам ще си подаде оставката, ако Стоянов не осъди насилието. Беше повдигнат и въпросът чий министър е Стоянов, като съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни, че е бил предложен за поста като експерт от ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата