Медия без
политическа реклама

МВР-шефът: Стрелбата на полицая по момчето в Плевен е безобразие

Служителят е стрелял с личното си оръжие, а прокуратурата не го арестувала, защото той й съдействал

07 Юни 2024Обновена
Калин Стоянов
БГНЕС
Калин Стоянов

Стрелбата на полицай по момчетата в Плевен е безобразие. Това обяви пред журналисти вътрешният министър Калин Стоянов. Полицаят, който си е позволил да стреля вече е отстранен от длъжност. Министър Стоянов вече е разговарял с родителите на пострадалия младеж. "Тук става въпрос за изключително непрофесионална и некомпетентни реакция. В закона е ясно разписано кога може да се стреля", заявява още МВР-шефът.

Инцидентът с прострелян от полицай 19-годишен младеж стана в района на бул. "Христо Ботев" в близост до Медицинския университет в Плевен около 02:30 ч. в сряда срещу четвъртък. За него първо съобщи прокуратурата, като МВР дълго не даваше никаква информация. Накрая областната дирекция разпространи версията, че полицаи дали знак за спиране на лек автомобил "Фиат". Когато тръгнали към колата за проверка, водачът потеглил с висока скорост и напуснал мястото. Един от полицаите стрелял и ранил тежко 19-годишния младеж, който се намирал на задната седалка на преследвания автомобил. 

Версията на момчетата обаче е коренно различна.  „Предисторията е, че на влизане в града настигнах този автомобил, който караше много бавно. Където беше възможно да бъде изпреварен, даваше газ, а където беше невъзможно - караше бавно. След това ме засече, подаде звуков сигнал и ние спряхме. Беше цивилна кола с доста едри мъже. Не са се представили като полицаи. Уплашихме се и потеглихме”, разказа младежът, който е бил зад волана. „Помислихме си, че са бандити и искат да ни направят нещо. Тръгнахме и се чу изстрел. Момчето до мен изстена от болка. Взеха ни проби за наркотици, отрицателни са”, разказа пред Нова тв друго момче, което също пътувало в колата. След 4-часова операция раненият младеж е спасен.

"Всичко това, което твърдят момчетата, както и служителите, които са били там, е в процес на изясняване. Още вчера е започнала вътрешна проверка, колегата е отстранен временно, докато се извършва проверката. От самото министерство също е образувана проверка за дейността на дирекцията", коментира Калин Стоянов. "На бащата на пострадалото момче казах, че по никакъв начин не толерираме това поведение на полицейските служители. Уверих го, че всеки ще си понесе отговорността, включително и наказателна, щом се съберат достатъчно доказателства", твърди още вътрешният министър.

Стрелялият полицай не е задържан, защото е оказал съдействие по разследването, съобщи в същото време DarikNews.bg., като се позова на плевенската прокуратура. От държавното обвинение определили като „некомпетентна“ и „неадекватна“ реакцията на униформения и допълниха, че е стрелял с лично оръжие.

В прокуратурата е започнато разследване за причинена телесна повреда на младежа чрез произвеждане на изстрел от полицейски служител. Извършен е оглед на местопроизшествието, както и на автомобила, в който са пътували петима младежи. „Иззети са две гилзи, установени са съответните камери за видеонаблюдение, които обхващат периметъра на инцидента. Разпитани са всички замесени лица и свидетели. Разпитани са четирима от возещите се в колата младежи, не е разпитан само пострадалият. Разпитани са и полицейските служители – четирима на брой“, допълниха оттам.

Всички, участващи в местопроизшествието, са тествани за употреба на алкохол и наркотици пробите са отрицателни.

По думите на прокуратурата безспорно е установено, че двата автомобила са спрели в един момент, а след това колата с младежите е потеглила и един от полицаите е произвел изстрели. Вторият изстрел е попаднал в задната част на движещия се автомобил, като от багажника през седалката е нанесъл нараняване в областта на гърба на един от младежите. 

Д-р Диян Георгиев, чийто син също е бил в колата, по която са били произведени изстрелите, обяви пред БНР, че апелира за истинска справедливост. "Представя се, че децата са бягали. Автомобилът не е обозначен. По никакъв начин не са подали сигнал към тях, че са полицаи. Ако това лице е служител на реда, с какво точно е заплашен неговият живот, че използва бойно оръжие !?", заяви той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Плевен, стрелба, полицай

Още по темата