Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР предупреди да не се пътува в следващите дни

Хората трябва също да са внимателни при преминаване покрай сгради и дървета заради очакваното лошо време

24 Ноем. 2023
БГНЕС
В събота в следствие на бурния вятър загинаха мъж в София и жена във Варна, а сега от МВР се опитват да предотвратят нови подобни трагични инциденти.

МВР препоръча в следващите два дни да се отменят всички планирани пътувания в България, освен ако не са крайно наложителни, тъй като се очаква рязко влошаване на времето.

По указания на главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев към всички ОДМВР в страната, е създадената необходимата организация и по места е осъществена връзка със структурите на АПИ с оглед готовност на снегопочистваща техника за намеса по пътни участъци, определени като рискови за снегонавявания и обледеняване. Предприети са и мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН, ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

Според постъпилата информация за 25 ноември (събота) е обявен "оранжев код" за по-голямата част от страната, като за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе той е "червен". Очакват се обилни валежи от дъжд и силен порив на вятъра, както и условия за образуване на преспи и снегонавявания. В Предбалкана се очаква снежна покривка до 20-30 см, както и значително повишаване на речните нива в Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

 

МВР съветва:

- Отменете пътуването си, освен ако не е наистина наложително.

- В случай че пътувате, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия. Избирайте само главни пътища, дори маршрутът да е по-дълъг. Разполагайте с топли дрехи и заредете мобилния телефон. Шофирайте внимателно.

- При силен вятър не оставайте на открито.

- Бъдете внимателни, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Ключови думи:

МВР, лошо време

Още по темата