Медия без
политическа реклама

МВР прави черен списък с чести нарушители на пътя

И прокуратурата в Ловеч оставя на свобода обвинения за смъртта на Ферарио Спасов

14 Ноем. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Министерството на вътрешните работи ще изготви база данни с шофьори, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от силовото ведомство.

Решението за това е взето по време на работно съвещание на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. "Изразено бе общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите, които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила", се казва в съобщението за съвещанието. 

Ще бъде поискано от районните прокуратури в страната, както и на органите на Пътна полиция незабавно да установяват шофьорите, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба. Освен това ще бъде обърнато внимание на случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи луксозни автомобили без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване. В тази връзка НАП ще започне ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност.

БЕЗ АРЕСТ

Мярката за неотклонение на обвиняемия за катастрофата, при която загина футболния треньор Ферарио Спасов, няма да бъде изменена в по-тежка. Това съобщи пред журналисти ръководителят на Окъжната прокуратурата в Ловеч Валентин Вълков. „Но ако се съберат други данни и обстоятелства, вече може да се разсъждава в посока промяна на тази мярката“, поясни той.

"Сега" припомня, че привлеченият към наказателна отговорност за инцидента Начо Пантелеев беше освободен от наблюдаващия прокурор срещу "подписка", заради което и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов нареди делото да бъде иззето от Окръжната прокуратура във Велико Търново и да бъде изпратено в Ловеч. 

"Извършени са огледи, разпитани са свидетели, в момента се установяват лица, преки очевидци на местопрестъплението. В рамките на 2 месеца ще бъдат извършени всички процесуално-следствени действия и ще се изчака експертизата. На базата на нея ще се прецени какво обвинение да има спрямо извършителя", коментира прокурор Вълков.

Той отбеляза, че област Ловеч е в челните места по пътни инциденти, като прокуратура обикновено приключва тези разследвания в максимално кратки срокове и винаги с осъдителни присъди. Ако Пантелеев бъде признат за виновен го грозят от 3 до 8 години затвор. Окръжният прокурор обаче не изключи квалификацията на обвинението да бъде променена в зависимост от резултатите от експертизите. Все още се очакват анализ от кръвната проба на обвинения шофьор.

„Има висок обществен интерес към инцидента. Ние обаче не се ръководим от личността на загиналия или на виновния. Работим еднакво по всеки случай. Очакваме да излезе максимално бързо кръвната проба и ако тя се окаже положителна, ще се променят и обвиненията около катастрофата. Към момента обаче се опитваме да изясним всички обстоятелства, включително дали виновният шофьор е причинил и други ПТП-а, дали има други нарушения и т.н.“, каза още Валентин Вълков.

АКЦИЯ

Aкция на пътя тече в Сливенско, предаде Нова тв. Малко след началото на проверките беше заловен шофьор, управляващ колата си с 0,93 промила алкохол в кръвта. Сред нарушителите има и такива с подменени крушки на фаровете, които не правят необходимия лъч и заслепяват другите участници в движението.

Освен традиционната проверка за шофиране с алкохол и наркотици, полицаите ще проверяват дали гумите отговарят на стандартите за движение по пътищата. От 50 до 200 и спиране от движение е санкцията, която грози нарушителите. Днес е последният ден, в който можем да шофираме колите си с летни гуми, без да бъдем глобени. От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

КАТАСТРОФА

Млад шофьор помете паркирани коли в Пловдив. Той е самокатастрофирал. Ударил се е в паркирана кола, после в контейнер за боклук и накрая в бус и такси. Инцидентът е станал в кв. „Тракия” на бул. „Освобождение” малко преди полунощ. По разказ на очевидци в колата са пътували трима младежи на възраст не повече от 20 години. Според тях причината за инцидента е несъобразена скорост. На място са пристигнали три екипа на полицията. Шофьорът е заявил пред разследващите, че е карал с не повече от 60 км/ч.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВР, шофьори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?