facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВР пак промени правилата за минаване през КПП

Граждани се оплакват от хаос по пунктовете
Обновена
105 776
 Илияна Кирилова

Стотици шофьори тази сутрин бяха изненадани от поредната промяна в правилата за преминаване през контролно-пропускателните пунктове около областните центрове. От пресцентъра на МВР обясниха за "Сега", че вече се налага гражданите да разполагат с удостоверение за настоящ адрес, издадено от съответния кмет, с което да докажат, че действително живеят в града, в който отиват. Нотариален акт за собственост също ще служи за влизане през пункта. Причината за новите изисквания била, че твърде много хора лъжат за настоящия си адрес.

По-късно от пресцентъра на МВР направиха уточнението, че промяна в правилата няма. Всъщност и досега се е изисквало удостоверение за настоящ адрес, но служителите на КПП са проявявали толеранс. Преди малко повече от седмица обаче, когато силовото ведомство публикува декларацията за минаване през пунктовете, вътрешният министър Младен Маринов заяви следното: "Хората, които живеят на друг адрес, различен от личната карта, да не ходят да си сменят регистрацията, за да могат да минат през КПП-то. Достатъчно е да попълнят адреса си в новата декларация, която пуснахме днес". Досега никога не е ставало дума да се искат бележки от кметовете за удостоверяване на настоящ адрес. А и не е ясно каква е разликата къде ще се извие опашката - пред кметството за бележки или пред гишетата за смяна на настоящ адрес.

Освен това гражданите ще трябва да представят медицинско направление, ако причината за пътуването им е неотложна медицинска помощ. От МВР посочиха, че са дали достатъчно време на хората да се снабдят с необходимите документи като удостоверение за настоящ адрес. Не е ясно обаче по какъв начин ще се доказва, че влизаш в областния град, за да полагаш грижи за възрастен роднина.

За хаоса по КПП-тата сигнализираха редица читатели на "Сега". Собственик на сервиз в Горна Малина, който пътува ежедневно от София дотам, разказа, че при всяко минаване на пункта му искат различен документ. Първоначално излизането и влизането в столицата ставало единствено със служебна бележка. След което започнали да му искат и декларация. Няколко дни по-късно обаче служителите на пункта забравили за декларацията и искали единствено бележка от работодател и лична карта. Вечерта пък го пускали да премине само, защото колата му е със софийска регистрация.

За куриозни случаи с КПП-тата съобщават и жители на Сливен. Граждани от кв. "Речица", който е отдалечен от останалите квартали на града, но все пак в неговите граници, разказаха пред "Сега", че са дискриминирани от останалите жители. Това е така, тъй като МВР е поставило контролно-пропускателния пункт непосредствено преди отсечката, която води към "Речица". На практика е позволено да влезеш в сливенския квартал, дори да идваш от друг областен център, без да си преминал полицейски контрол. Освен това хората от "Речица" били принуждавани да чакат на опашка на КПП-то, за да стигнат до центъра на Сливен, въпреки че както всички останали, живеят в града. Читатели на "Сега" предупреждават още, че има пътища, които влизат в Сливен и не се охраняват от полицията.

Декларацията за преминаване през пунктовете бе въведена на 21 март, а оттогава изискванията в нея се промениха няколко пъти. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и допълнителни документи, с които доказваш целта на пътуването или настоящия си адрес.

Преди седмица министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с която бе обявено, че се облекчава влизането и излизането от областните центрове. Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.

 

ЛИЧНИ ДАННИ

Декларациите, които полицията събира от гражданите при преминаването през контролно-пропускателните пунктове (КПП) около областните центрове, трябва да бъдат унищожени след приключване на мярката за ограничаване на движението. Това обясни пред "Сега" председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Той припомни, че основен принцип в закона е, че събирането на лични данни трябва да става с конкретна цел. С премахването на КПП тази необходимост отпада. Това автоматично значи, че декларациите на стотици хиляди души трябва да бъдат унищожени.

 

ОЩЕ КПП

За разкриването на нови КПП на входовете на софийските села Локорско, Подгумер, Войнеговци и Кътина съобщиха от район "Нови Искър" на Столична община.

"Информираме Ви, че на 04 и 05.04.2020 г. /събота и неделя/ от 9:00-15:00 ч. с цел недопускане струпването на хора, практикуващи туризъм в с. Локорско, с. Подгумер, с. Войнеговци и с. Кътина, ще бъдат разположени КПП от органите на МВР на входовете на горепосочените населени места, като ще се пропускат живущите по постоянен и настоящ адрес, както и граждани, доказващи неотложност на придвижването към населеното място. Кметовете на населените места са на разположение за разрешаване на възникнали проблеми с преминаването през КПП", се казва в съобщението.

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Близо 300 000 лични документи са издадени в извънредното положение

03.06.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

135
Крадци задигнаха над 300 000 лв. в Плевен

02.06.2020

817
МВР се опитва да спре шашмите с откраднати документи

01.06.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4053 1

Коментари

R.Atkinson

Туризъм ше ми практикуват - ама-ха!

Ще им дам аз два залепени туризма по за 5 бона всеки!

slavabg

Тия не разбраха ли, че всичко можем да фалшифицираме, също като тях? 😆

Wolf ACE

КПП-тата са абсолютно недоразумение, просто не спират почти никой и каквото и да направят няма да спират никой.

Просто, с много "развитата" електронна структура в нашата държава, милЮцЮнерите нямат никакъв шанс да проверят подаваната информация в разумен срок и съответно, да реагират.

Единствената им надежда е, така да утежнят нещата при преминаване, че повечето хора просто да се откажат.. Да, ама гладът е по-силен от тока, както е казал народът.

Само ми е жал за момчетата, които киснат в дъжда, студа и снега, да изпълняват тъпите заповеди на ония над тях, които са си на топличко и да събират тонове хартия от преминаващите, която после ще трябва пак ние да плащаме, за да се унищожава..

 

dobadoba

Освен че са недоразумения, си свършиха работата.

Трафикът е паднал поне три-четири пъти - по лични наблюдения.

Друг е въпросът е, че той и без друго щеше да намалее при практически занулен туризъм.

⚓️

Wolf ACE

"кориозен" случай?!? Стига бе, СЕГА!

 

P. S. Явно, все пак, четете форума...

аман бе

Или действат по лично Осмотрение...

Нафарфор

работата отива на бой с тояги по лично осмотрение 

Простнарод

Тъпнята с КПП-тата, имаме ли бройката за епидемия и бързите тестове са пинизи които могат да събудят съмнение в нас  Будните граждани.

Evasion

Добре бе, милюцьонери! Досега чинно и стриктно съм изпълнявал всички изисквания, имам служебна карта, служебна бележка, попълнени на комп. декларации, за да не затруднявам проверяващите с грозния си почерк, не роптаех по дългите опашки... Разбирам динамиката на обстановката, уникалността на ситуацията и т.н., но тези ежедневни, напълно безмислени промени, ми идват в повече. Малко ни е другия стрес, та и всекидневните милюцьонерски експерименти трябва да понасяме... Ако нямате милост към хората, то поне се смилете се над подчинените си, разгонихте им фамилията...

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...така ще запомним управлението на Герб...с пролетта на малоумните КПП-та....

 

...тези КПП-та тормозят само примерните и възпитани граждани...правят ги на маймуни...с бюрокрация...

 

...тарикатите винаги могат да минат и да пробият блокадата...

 

..и аз мога да пробия блокадата с лекота ...но не ми се занимава  с тъпотии...

Rendeto

E  то помненето не ви е силната част.

И хайде аман от кралимарковски хвалипръцковщини.

Evasion

Ми тарикатите си минават... Пълно е с мотористи и кросови мотори...

mehudi

За съжаление мъжете, които стоят на пост в този дъжд и студ го отнасят, вместо да го отнасят тиквата, нощ  и другите "капацитети".

Простнарод

Това горе на снимката много не ми прилича на формен полисмен а по скпоро на съпруга, майка или цивилна слижителка от сектор БДС

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...времето навън е много приятно...леко ръми...тъкмо се връщам с децата от разходка...че вкъщи издивяват, скоро ще почнем да кукуригаме вкъщи от скука и от телевизионни тъпотии...

 

 

pbdan

Подигравка с хората са тези КПП-та. От село в село в рамките дори на различни области може, от необластен до необластен град също може. От областен град обаче до село или вилата на 5км. не може, имало карантина.

н16
снимка на н16

Тия май искат за всеки български град и всяко българско село, да въведат по 1 входна и 1 изходна виза. И съответните такси. След което пак ще загубят делото в Брюксел, и ще трябва да плащат. Но не от джоба си, а от държавната каса.

bay Dragan

Утре пак, за пореден път ще пробивам блокадата. Вече с Нот. акт и Договор за покупка продажба.

Не ми се е наложило да употребявам оръжие.

Поклон пред тези полицайчета които изпълняват налудничеви заповеди.

Mihail Mihaylov

Не е зле да добавиш и завещание, за всеки случай.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...не вижда нищо героично в това да изпълняваш малоумни заповеди...по-скоро е ужасно да гледаш колко хора не мислят а само вършат нещо колкото да получат заплатка да папкат...

vasilevil

Сега остава да въведат термометри и бързи тестове на тия кпп-та.

Wolf ACE

Не знам за вас, но много се дразня от т. н. новоговор... Оня бил "входирал" не знам какво си, полицията била проявила "толеранс"...

Абе вие разлика между "толеранс" и "толерантност" правите ли?!

Толеранс /съществително/ е термин за отклонение в даден размер.

Става дума за толерантност, в значението и на "търпимост"... !

 

Е , как се проявява толеранс?!

Аман!

F1F1

умник, толеранс е да го смучкаш вместо да ти влезе в задния двор

вила

 Казват, че създателите Чорбаджии на   СИК и ВИС били кадърни момчета А сега в  на власт са техните пазванти и шофьорчета,, пожарникарска работа и, и сутрин и вечер нарежданията им като на  пумпали. 

sly

Така ще е , сега се чува думата само на хора които са носели или носят униформи,вживяват се на спасители на нацията , гонят вируси с воени тактики , имам чувството ,че нямаха търпение да блокират цялата държава  и само те да са център на вниманието.Жалко е всичко това. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×