Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР не иска Интерпол да публикува червената бюлетина за Божков

От силовото ведомство твърдят, че не знаят защо бизнесмена го няма на сайта на международната организация

Министерството на вътрешните работи е поискало от Интерпол червената бюлетина, с която се издирва Васил Божков, да не бъде публикувана на сайта на международната полицейска организация. Това обясниха за "Сега" оттам на въпрос защо снимката на хазартния бизнесмен не е на интернет страницата, както в други случаи на издирвани лица.

"Ако червената бюлетина не е на публичния сайт на Интерпол, значи такава бюлетина не е издавана за съответния човек или страната, която е отправила искането за издирване, е поискала тя да бъде достъпна единствено за останалите органи на реда", пише в отговора на международната организация.

Институциите у нас обаче се оплетоха в обяснението си за скритата бюлетина. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред "Сега", че въпросът за Интерпол е към вътрешното министерство. От силовото ведомство пък отговориха, че Васил Божков е обявен за международно издирване, а какво ще бъде на сайта е политика на Интерпол, върху която не могат да влияят.

"Когато полицията в някоя от 194-те страни в Интерпол сподели информация до Генералния секретариат в Лион, тази информация остава собственост на съответната държава. В тази връзка следва да Ви посъветваме да се свържете с националните власти на страната, която мислите, че е поискала червената бюлетина", посочват от своя страна от Интерпол.

Загадка е защо българската държава не желае Васил Божков да бъде на сайта на международната организация. Там от години е бившият банкер Цветан Василев, който през 2014 г. избяга в Сърбия заради фалита на КТБ. Оттогава прокуратурата настоява за неговата екстрадиция, но западната ни съседка отказва. Преди година Интерпол дори влезе в противоречие с МВР и прокуратурата у нас по случая с Василев.

Организацията изненадващо анулира бюлетините, издадени срещу неговите съпруга и дъщеря. "Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление", твърди Василев.

От прокуратурата тогава признаха, че са уведомени за това решение на Комисията за контрол на данните на Интерпол, взето на 30 януари 2019 г., но са го обжалвали. Към днешна дата имената на съпругата Антоанета Василева и на дъщерята Радосвета Василева ги няма на сайта.

Бих искал да информирам българската общественост, че след разследване, Централата на Интерпол анулира бюлетините, издадени срещу съпругата ми и дъщеря ни от българската прокуратура.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?