Медия без
политическа реклама

МВР е образувало още 7 производства срещу полицаи за насилие

Полицаи са пращани на реподбор заради злоупотреба с алкохол, но не и за нанасяне на побой

25 Ноем. 2023
До момента са отстранени само трима полицаи заради насилие
Булфото
До момента са отстранени само трима полицаи заради насилие

Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване на полицейско насилие на протеста на футболните фенове в София. Това съобщи NOVA, позовавайси се на свои източници от разследването. До момента ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, а проверката продължава.

Пред телевизията Марияна Зарова от Института по психология към МВР коментира, че всъщност не се проверява психологичната пригодност на полицаите. Освен, ако не проявят тежки симптоми. "Далеч съм от идеята да оправдавам полицейското насилие. Не мисля, че някой в тази система и извън нея би оправдал каквато и да е форма на насилие, особено когато пък го правят хора в униформа, чиято роля е да защитават закона, да осъществяват превенция на насилието над граждани. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо. В Института по психология на МВР се извършва първоначалният подбор на кандидати. Трудно ми е да си представя, че някой влиза в системата с намерение да упражнява насилие.  Подборната процедура е доста обширна. Състои се от две части и продължава цял ден. Има множество личностни въпросници, които са стандартизирани. Това са въпросници, които са преведени и които се използват в цял свят. Психологическата пригодност се установява единствено на входа на системата", казва Марияна Зарова. 

Преди години Конституционния съд отменя наредбата за психологически реподбор, бил е възприеман с доста съпротива от страна на полицейските служители. Със съмнение, че може да бъде използван недостатъчно добронамерено и необективно. "Това, което съществува като форма на психологична пригодност, го има само за част от служителите, които вече са показали симптоми на дезадаптивно или рисково поведение", обяснява Зарова. 

Миналата година такива са били десет полицаи. "До момента случаите, които сме имали по тази наредба преди тя да бъде спряна от Конституционния съд, бяха свързани с прекомерна злоупотреба с алкохол, в крайните фази на алкохолната зависимост. Имало е случаи на прекомерно отсъствие по най-различни причини и неизпълнение на служебни задължения. Досега не са били изпращани по тази наредба за вторичната психологична пригодност полицаи, които са извършвали полицейско насилие. Обикновено те се отстраняват дисциплинарно и се провеждат следствени действия".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

полицаи, протест, БФС

Още по темата