Медия без
политическа реклама

МВнР: Сред отвлечените от "Ал Кайда" в Йемен няма българин

ООН потвърди за петима похитени служители, които са работели с местното Министерсто по сигурността

20 Февр. 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Във връзка с появила се информация в медиите за отвлечен български гражданин в Йемен, Ви информираме, че българското посолство в Рияд осъществи проверка и установи, че няма български граждани сред отвлечените служители на ООН в Йемен. Това обави официално българското Външно министерство.

Малко по-рано Би Ти Ви съобщи, позовавайки се на йеменска агенция, че българин и четирима местни жители са отвлечени в Йемен от „Ал Кайда“. Обявено бе, че заложниците са служители на ООН. 

Според ООН, петима служители на ООН са били отвлечени и отведени в провинция Абян късно в петък, докато са се връщали в Аден, временната столица на Йемен, след полева мисия.  „ООН е в тесен контакт с властите, за да осигури освобождаването им“, каза Ръсел Гийки, говорител на висшия служител на ООН в страната. Говорител на генералния секретар на ООН каза, че в централата са запознати със случая, но отказа да го коментира "по очевидни причини". Той не даде подробности.

Според йеменското правителство отвлечения персонал на ООН се състои от четирима йеменци и един чужденец. Неговата националност не се уточнява. Те са работили с Министерството на сигурността и безопасността, се казва в съобщението. Правителството работи, за да осигури освобождаването им. Племенните лидери казаха, че водят преговори с похитителите, за да осигурят освобождаването на работниците. Похитителите пък искат откуп и освобождаването на някои екстремисти, затворени от международно признатото правителство на Йемен.

 

 

Трима български граждани са загнали при катастрофата с военен хеликоптер Ми-24 на 10 септември 2021 г. в Кот Д’Ивоар. Това потвърдиха от българското МВнР след цели 10 дни проверки. За инцидента съобщи още на 11 септември сайтът pan. bg.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата