Медия без
политическа реклама

МВнР: 3-ма българи са загинали с военен хеликоптер в Кот Д’Ивоар

След 10 дни проверки, Външно министерство получи информация по неофициални канали и уведоми близките

20 Септ. 2021
pan.bg

Трима български граждани са загнали при катастрофата с военен хеликоптер Ми-24 на 10 септември 2021 г. в Кот Д’Ивоар. Това потвърдиха от българското МВнР след цели 10 дни проверки.

За инцидента съобщи още на 11 септември сайтът pan.bg. Той информира с подробности, че катастрофата е станала в северната част на африканската държава, департамент Техини, в ранните часове на 10 септември, че  хеликоптерът е бил на разузнавателна мисия, че инцидентът е станал на границата с Буркина Фасо, както и че разполага дори с имената на загиналите българи. 

10 дни по-късно Външно министерство съобщава: "Чрез посолството ни в Нигерия Министерството на външните работи на Република България по неофициални канали е получило потвърждение, че при катастрофата са загинали тримата българи. Близките на нашите сънародници са уведомени", пише в официално съобщение на Външно министерство.

Вертолет Ми-24 на армията Кот Д`Ивоар е катастрофирал в африканската държава. При инцидента са загинали петима от екипажа, а според информация на специализирания военен сайт Pan. bg сред жертвите има и трима българи.

Министерството на външните работи изразява своите най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и остава в готовност да оказва необходимото съдействие.
 
От самото съобщение става ясно, че на практика официална информация още няма. "Посолството ни в Нигерия е в контакт с властите на Кот Д’Ивоар, които разследват катастрофата, като продължава да очаква от тях официално потвърждение за загинали при инцидента български граждани", пишат от МВнР.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата