Медия без
политическа реклама

Министър в Тунис е уволнен заради жертвите на хаджа в Мека

22 Юни 2024
Стотици хиляди мюсюлмани се стичат в Саудитска Арабия за поклонение
EPA/BGNES
Стотици хиляди мюсюлмани се стичат в Саудитска Арабия за поклонение

Президентът на Тунис Каис Саид уволни министъра на религиозните въпроси, се казва в изявление на президентството, съобщи БГНЕС. 49 тунизийци са загинали по време на тазгодишното поклонение хадж в Саудитска Арабия.

Президентът "реши да прекрати функциите на министъра на религиозните въпроси Ибрахим Чаиби", се казва в изявлението, публикувано във Facebook, без да се дават повече подробности.

Тунизийското външно министерство съобщи за смъртта на 35 тунизийски поклонници, но според тунизийските медии броят им до момента е нараснал на 49.

Министерството не уточни дали смъртните случаи са свързани с високите температури, като добави, че повечето от загиналите са пътували до Саудитска Арабия с туристически визи и извън официалната поклонническа програма на саудитското правителство.

Всяка година официалните разрешителни се разпределят между държавите чрез квотна система и се раздават на физически лица чрез лотария. Но този маршрут е доста скъп, затова дори получили правото на хадж чрез лотарията предпочитат нередовния маршрут, който струва с хиляди долари по-малко. От 2019 г. Саудитска Арабия започна да издава общи туристически визи, улеснявайки пътуването до кралството в Персийския залив.

Смъртни случаи по време на поклонението са потвърдени и от Малайзия, Индия, Йордания, Иран, Сенегал, Тунис, Судан и автономния иракски регион Кюрдистан. Става дума за над 1000 жертви, загинали най-вече от горещината, която стигна 50 градуса. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хадж, Мека, загинали, Тунис

Още по темата