Медия без
политическа реклама

Над 1000 поклонници в Мека починаха заради жегите

Заради големия брой смъртни случаи т.г. се предполага, че има и друга причина за нарастването им

20 Юни 2024
Много хора се лекуват в болници заради жегите.
БГНЕС
Много хора се лекуват в болници заради жегите.

Над 1000 поклонници са починали по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабия, предава АФП. Причината са високите температури на свещеното за мюсюлманите място в кралството. По време на хаджа температурите в Мека достигнаха 51°C.

Към момента се знае за 658 загинали граждани на Египет, 68 - Индия, 60 - Йордания, 35 - Пакистан, 35 - Тунис, 5 - Русия. Останалите загинали са от други мюсюлмански страни.

Саудитска Арабия не е коментирала ръста на смъртните случаи заради горещините по време на поклонението, нито съобщава какви са причините за смъртта им. Въпреки това стотици хора се наредиха на опашка пред спешния център в квартал Ал Муайсем в Мека, за да получат информация за изчезналите членове на семействата си.

Според един от списъците, разпространени в интернет, най-малко 550 души са починали по време на 5-дневния хадж. Медик, пожелал анонимност, е заявил пред АП, че имената в списъка изглеждат достоверни. Според него в центъра са докарани поне 600 тела. В списъка не се посочва причината за смъртта на хората.

Саудитските власти съобщиха, че в болница се лекуват над 2000 души, отново заради жегите.

Всяка година хадж привлича хиляди поклонници от държави с ниски доходи, "много, от които не са полагали почти никакви здравни грижи преди хаджа", пише в статия в априлското си издание Списанието за зарази и обществено здраве (Journal of Infection and Public Health), цитирана от БТА. Сред събралото се множество могат да се разпространят заразни болести, а много от хората са спестявали през целия си живот за пътуването си и вероятно са възрастни хора или със съществуващи здравословни проблеми, пише изданието.

Въпреки това заради големия брой смъртни случаи тази година се предполага, че има някаква причина за нарастването им.

Вече няколко държави съобщиха, че техни граждани са починали заради горещините, обхванали светите места, включително Мека, Йордания и Тунис.

Температурите вчера достигнаха 47 градуса по Целзий в Мека и свещените места във и около града, съобщи Саудитският национален център за метеорология. Свидетели са видели няколко души да припадат, докато се опитват да извършват ритуала по символично хвърляне на камъни срещу дявола.

Край Свещената джамия в Мека в понеделник температурата достигна 51.8 градуса, но поклонниците по това време вече са били отпътували за долината Мина, съобщиха властите. Журналисти на място са съобщили, че поклонниците са заливали дрехите си с вода с надеждата да се охладят. 

Хаджът е поклонение, за което се смята, че всеки мюсюлманин трябва да направи поне веднъж в живота си, ако има възможност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата