Медия без
политическа реклама

Мръсният въздух в Русе стигна и до прокуратурата

Хората искат оставки в РИОСВ-Русе

05 Окт. 2023
Русенци се заканват да протестират заради ежедневното обгазяване в града.
Илияна Кирилова
Русенци се заканват да протестират заради ежедневното обгазяване в града.

Мръсният въздух в Русе става обект на проверка от прокуратурата. Това стана ясно днес, след като регионалната екоинспекция в Русе подаде сигнал до прокуратурата за зачестилите замърсявания на въздуха в града, предаде БНР

От няколко дни насам гражданите на Русе се оплакват от изключително мръсен въздух. "Смрад и задух - децата и възрастните го дишат всяка сутрин. Очите ни смъдят", пише Теодора Найденова в страницата "Русе диша" във фейсбук. Рано тази сутрин градът отново бе обвит в миризми. Хората твърдят, че от години няколко предприятия в Русе изпускат коктейл от химикали, и най-вече - канадска фирма за автомобилни части. Според тях обгазяването е ежедневно и това е довело до бум на респираторните заболявания.

От екоинспекцията в Русе признават, че сигналите от граждани за неприятни миризми са зачестили и тази година, като обясняват това с "промяната във въздушните потоци и атмосферното налягане през септември". През миналия месец обажданията на зеления телефон са били над 600, а само днес те са надвишили 60. Като основен замърсител на въздуха РИОСВ са посочили канадската фирма за производство на части за автомобилната индустрия, където в цеховете се отливат алуминиеви глави за двигатели. 

На предприятието са налагани десетки глоби и санкции, като най-големите са за 500 и за 300 хил. лв. за това, че през нощта се отварят помещенията за проветряване, а не се използват инсталациите за пречистване. Всички тези вредни емисии се пренасят към жилищната част на Русе, а до този момент нито инспекцията по труда, нито здравната инспекция са се произнесли за условията на труд на самите работници в цеховете. Затова русенци се оплакват от мълчанието на местната власт по темата. Те настояват за оставки в РИОСВ в града, твърдейки, че инспекторите не отчитат замърсяване на въздуха, макар за всички да е ясно, че такова е налице, особено късно вечер.

След тазсутрешното поредно обгазяване еколозите се обърнаха към прокуратурата. "Това нещо не може да се случва само в тъмните часове. Трябва да се срещнат с хората от предприятията - защо, кой го прави това нещо. Дали началникът се е разпоредил, дали е работникът по собствена инициатива. Това нещо трябва да се разбере. Ние нямаме инструментите за това нещо", коментира пред БНР началникът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова. Тя призова гражданите, които подават сигнали, да подкрепят еколозите и в последващи съдебни процеси.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мръсен въздух, Русе

Още по темата