Медия без
политическа реклама

МО преговаря за покупка на две подводници

Работим по три сценария за ескалация на конфликта между Русия и Украйна, каза военният министър

20 Яну. 2022
EПА/БГНЕС
Стефан Янев

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница да бъдат предвидени в бюджета или в актуализацията му. Не говорим за нови подводници, но са в добро техническо състояние". Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по "Нова нюз" министърът на отбраната Стефан Янев.

По отношение потенциален конфликт между Русия и Украйна военният министър заяви, че се работи по три възможни сценария. "В момента дали и какво решение предстои, ще се разбере в следващите няколко седмици. В календара на НАТО предстои среща на министрите на отбраната през февруари. Дотогава трябва да имаме национална позиция, която аз трябва да защитя на срещата. Когато се вземе решението за позицията ни от Министерския съвет, ще бъде комуникирана", заяви Стефан Янев.

Янев подчерта, че няма искри между него и премиера Петков след коментара, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО у нас, а позицията му остава същата за онзи момент. Според него за национална сигурност и национални интереси няма "фоби" и "фили", а в това отношение трябва да сме българофили. 

"От войната хората страдат, никой не я иска, но е наша отговорност да вземем мерки и да бъдем подготвени за нея. Българската армия е призвана да поддържа готовност, така осигурява суверенитета и териториалната цялост на страната. Армията ни може да реагира при развитие на негативен сценарий във връзка с Украйна и Русия", категоричен е Янев.

"НАТО и САЩ заявиха, че няма да се намесят, а България има своя принос към решенията на НАТО. За България може да има и други последствия от такъв един конфликт, затова трябва да имаме готовност", каза още министърът.

Относно развитието на военната инфраструктура, Стефан Янев заяви, че всеки мост може да се използва за военни цели, а инвестициите в инфраструктура е добра идея, но трябва да се има предвид нивото на модернизация на българската армия. "Недофинансирането на способностите на армията е значително през последните години, така че трудно може да се мисли в момента за създаването на нова военна инфраструктура", добави той.

"Ние трябва да инвестираме в превъоръжаването и превръщането на армията ни в адекватна на нивото на нашите партньори. 2% от БВП за отбрана е планирано да се стигне до 2024 г. Търсим баланс между спешната нужда и възможностите на държавата. Продължаваме разговори за бюджета и търсим допълнителни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнака на Българската армия", смята военният министър. Той заяви, че не може да се каже, че тази година ще купувамем бронирани бойни машини, защото още няма договор.

 

Още по темата