Медия без
политическа реклама

МО не дава летището в Добрич, защото може да се наложи да го ползва

Това става ясно от отговор на Тодор Тагарев на въпрос на депутата Ивайло Мирчев

17 Юли 2023
Военният министър Тодор Тагарев
Илияна Димитрова
Военният министър Тодор Тагарев

През настоящата година, във връзка с усложнената международна обстановка, с бившето военно летище в Добрич не се предвиждат разпоредителни действия, за да може при необходимост да бъде използвано за цели, свързани с отбраната и сигурността на страната. Това пише министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев, цитиран от БТА.

Депутатът пита какви са стратегическите намерения на Министерството на отбраната (МО) по отношение на летището, предвиждат ли се определени разпоредителни сделки с имота на този етап и какво е виждането на ведомството по отношение на бъдещото реализиране на обекта.

Бившето военно летище в Добрич е прието в управление на МО през 2002 г. като освободена инфраструктура с отпаднала необходимост за Българската армия. Състои се от няколко поземлени имота, информира Тагарев.

Заради причините, посочени от Тагарев, имотите, съставляващи летището, не са включени в план-графика на имоти, с отпаднала необходимост за МО, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия за 2023 г.

Според министъра на отбраната динамиката на процесите в световен мащаб показва, че политиката в областта на военната и освободената инфраструктура изисква стратегически подход, поради което и визията за летището ще се определи съобразно необходимостта от провеждането на различни политики, от ангажираността на България с проблемите на международната сигурност и стабилност и с усилията на НАТО в тази насока.

През годините Община Добрич и Министерството на отбраната са водили разговори летището да бъде предоставено на града, за да бъде изграден интермодален терминал.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата