Медия без
политическа реклама

Митрофанова събра в посолството БСП и "Възраждане"

08 Юни 2023
Посолство на РФ в България

Български социалисти и лидери на политическа партия "Възраждане" се събраха на прием в руското посолство в София, организиран по случай предстоящия Ден на Русия (12 юни). Това предаде ТАСС, като се позова на свой кореспондент на място. Имена не се посочват. 

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова се обърна към гостите с приветствие: "Всички ние с вас живеем в сложно време, в период на глобални, кардинални промени, формиращи координатната система на новото многополярно устройство на света. В тези условия Русия, която е активен субект на текущите процеси, се стреми не само да гарантира спазването на своите интереси, но и да формулира разбираеми за повечето държави принципи на международните отношения, в основата на които са заложени взаимно уважение и равенство, изключващи доминирането и хегемонията", подчерта Митрофанова. 

Тя отбеляза още, че редица страни, които са поели функцията на "жандарми на планетата", активно противодействат на Русия, но те няма да постигнат резултатите, към които се стремят, макар и да създават известни трудности. "Искам да ви уверя, че въпреки усилията на т. нар. колективен Запад, Русия ще продължи последователния си напредък", подчерта Митрофанова. 

Тя порица властите у нас, че "уверено се придържат към антируския наратив" и "въвличат страната в конфликта в Украйна". 

"Независимо от това, че възгледите на българските граждани за актуалния дневен ред далеч не са еднородни, официална София уверено се придържа към антируския наратив. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна - било то чрез снабдяване на киевския режим с боеприпаси или например чрез евентуалното изпращане на национален контингент в зоната на военните действия, несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог", каза още Митрофанова.

Посланикът на Русия в България изрази увереност, че сегашното "положение на нещата ще се оправи с времето" и че дипломатическите отношения между двете държави ще получат своето ново развитие. 

Още по темата