Медия без
политическа реклама

Митинги ще призоват България да приюти критици на Путин

Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбите за убежище на две бежанки от Русия

20 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
На 21 януари се провежда световната акция „Русия без Путин“.

На 21 януари, когато се провежда световната акция „Русия без Путин“, в пет града в България ще има митинги, на които ще бъде отправен призив към българските власти да бъде дадено убежище на противниците на руския диктатор. Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбите за убежище на две бежанки от Русия, противнички на войната срещу Украйна – без да разглежда молбите им по същество. Става дума за актрисата Елена Санина и театралния режисьор Оксана Глазунова.  Двете вярват, че позицията им срещу войната ги поставя на правилната страна на историята. 

Наред със случаите на Елена Санина и Оксана Глазунова, организаторите се опитват да привлекат общественото внимание към съдбата на още един бежанец – Глеб Стручев.

Предвиждат се митинги в София, Бургас, Варна, Пловдив и Русе. Проявите ще започнат в 14:00 ч. 
В София митингът ще се проведе на пешеходната пътека на кръстовището между булевард "Витоша" и булевард "Патриарх Евтимий" – при метростанция НДК. 
В Бургас – при паметника на Альоша.
Във Варна събитието ще се проведе при централния вход на Морската градина.
В Русе протестиращите ще се съберат при сградата на общината.
В Пловдив – при Централна поща, до Главната улица.

„Ние сме свидетели на това време и сме на правилната страна. Това означава, че вече сме спечелили съда на историята! Някой ден всеки ще разбере това.“ – пише Оксана Глазунова  в профила си във Фейсбук, цитирана от Фактор.бг. „Не мисля, че някой ми е длъжен. Точно обратното. Имам определени отговорности, които се опитвам да изпълнявам, въпреки пречките и проблемите. Следвам творческата си мисия според възможностите си. И това ще правя до последно. 
С нашите умни и талантливи колеги и приятели правим антивоенни интервюта, видеоклипове, филми, представления...“ – споделя тя.

ДАБ отказва да разгледа молбата ѝ с мотива, че тя не е политически ангажирана, от което следвало, че не е имала проблеми в Руската федерация заради политическите си убеждения. Агенцията изобщо не разглежда рисковете за нея в бъдеще, ако бъде върната в Русия – на фона на множеството случаи на преследване от страна на руските власти срещу хора, които са си позволили антивоенен постинг или са изразили публично позиция срещу агресията на Путин в Украйна, без да са формално политически ангажирани.     

В случая с Елена Санина, наред с риска от политическо преследване, има допълнително обстоятелство – в искането си за убежище тя е изразила притеснение, че може да пострада заради различната си сексуална ориентация. Агенцията отказва да се съобрази с доклада за състоянието на ЛБГТИ правата в Руската федерация. В решението се посочва, че информацията в документа „не е от съществено значение за личното положение на молителката“. 

На 24 януари съдът трябва да се произнесе по нейната жалба срещу отказа на ДАБ да разгледа молбата ѝ.

 

Още по темата